Meksyk rezygnuje z glifosatu. Technolodzy poszukują alternatywnych metod uprawy
Rząd meksykański planuje do 2024 r. uwolnić się od glifosatu a tym samym uniezależnić się od firmy Monsanto. Ministerstwo Środowiska i Zasobów Naturalnych ma nadzieję, że uwolni meksykańską glebę od zanieczyszczeń poprzez stopniowe wycofywanie herbicydów w ciągu najbliższych kilku lat.
Niesławny glifosat
Glifosat jest powodem tysięcy pozwów sądowych, a wszystko z powodu negatywnych skutków zdrowotnych, które powoduje. Stwierdzono, że dużo ilość glifosatu w żywności przyczynia się do powstania chłoniaka, nowotworów złośliwych, autyzmu i choroby Parkinsona.
Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że głównym winowajcą jest Roundup – silnie toksyczny herbicyd od firmy Monsanto. Wielka korporacja przegrała już wiele procesów, w których musiała wypłacić milionowe odszkodowania.
Tortilla i kukurydza
Najbardziej narażeni na chemikalia są rolnicy i architekci krajobrazu. Jednak konsumenci zbóż, warzyw i owoców też nie są bezpiecznie. Skutki oddziaływania herbicydu na organizm obejmują cały łańcuch pokarmowy – ostatecznie trafia na talerze Meksykanów w tortilli. Słynny placek wykorzystuje białą i żółtą mąkę kukurydzianą – a te zawierającą wysoki poziom glifosatu. Zakładając, że tortilla i inne wyroby kukurydziane są podstawą diety Meksykanów nie trudno o stwierdzenie, że większość populacji Meksyku jest w grupie ryzyka zachorowania na nowotwory.
Poszukiwanie alternatywy
Narodowa Rada Nauki i Technologii w Meksyku poszukuje alternatywnych metod ochrony upraw. Niektóre analizy koncentrują się na rodzimych metodach rolnictwa stosowanych od tysięcy lat. Stosowanie herbicydów powoduje nie tylko daleko idące skutki takie jak pogorszenie stanu zdrowia, ale również oddziałuje na cały ekosystem. Ekolodzy alarmują, że jeśli firmy takie jak Monsanto nie zaprzestaną szkodliwej działalności, wkrótce ucierpi na tym cała planeta.
Plan rządu Meksyku obejmuje przyjęcie modelu agroekologicznego, z poszanowaniem przyrody i zdrowia ludzkiego. Planuje również w najbliższej przyszłości zrezygnować z GMO.
– Żywność powinna krążyć na krótkodystansowych odcinakach – mówi szef Ministerstwa Środowiska Víctor M. Toledo.
– Trzeba stworzyć również tysiące spółdzielni, aby połączyć produkcję rolno-ekologiczną z szerokimi sektorami konsumenckimi, które będą je dostarczać do miast i wsi. Tylko w ten sposób rząd będzie mógł uporać się ze zdrowiem Meksykanów – dodał Toledo.
Opracowanie: Kamila Gulbicka
Źródło: healthy-holistic-living.com