fbpx

Polska jest piątym co do wielkości producentem serów w Unii Europejskiej

Polska jest piątym co do wielkości producentem serów w Unii Europejskiej – tak wynika z informacji opublikowanych przez Eurostat. Wielkość produkcji w naszym kraju rośnie z każdym rokiem od ponad dziesięciu lat. Na szczycie tego zestawienia są Niemcy, za którymi plasują się Francja, Włochy i Holandia.

Te pierwsze pięć państw – Niemcy, Francja, Włochy, Holandia oraz Polska – odpowiada za blisko 72 procent całego unijnego wytwórstwa. Spośród 10,6 mln ton sera wyprodukowanych w UE w 2023 r., aż 7,6 mln ton dostarczyły właśnie te kraje.

Zgodnie z danymi Europejskiego Urzędu Statystycznego, w 2023 r. w Polsce powstało 976 tys. ton sera, czyli o 50 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Krajowy przemysł serowarski wzrasta nieprzerwanie od ponad dekady – w 2012 r. było to 721 tys. ton.

Od lat przewodzą Niemcy, które w 2023 r. wyprodukowały 2 mln 360 tys. ton sera, co przekłada się na ponad jedną piątą łącznej unijnej produkcji. Drugie miejsce należy do Francji, która w minionym roku wytworzyła 1 mln 887 tys. ton tego artykułu, notując jednak spadek o 26 tys. ton w porównaniu z poprzednim rokiem.

Na trzeciej pozycji uplasowały się Włochy, osiągając 1 mln 334 tys. ton, a na czwartej – Holandia, z wynikiem 1 mln 19 tys. ton.

W statystykach Eurostatu uwzględniono wszystkie oficjalnie uznane w UE odmiany serów.

Dodaj komentarz