Owoce i warzywa obniżają ciśnienie krwi i chronią nerki — potwierdzają to najnowsze badania
Naukowcy donoszą, że dieta bogata w owoce i warzywa może skutecznie obniżać ciśnienie krwi oraz poprawiać funkcjonowanie nerek i serca u osób z nadciśnieniem tętniczym. Wyniki badań zostały opublikowane w “The American Journal of Medicine”.
Mimo postępów w leczeniu nadciśnienia, przewlekła choroba nerek związana z tym schorzeniem oraz związaną z nią śmiertelnością z powodu chorób serca wciąż rośnie. Choroby serca pozostają główną przyczyną zgonów u pacjentów z przewlekłą chorobą nerek.
Wyniki pięcioletniego badania kontrolnego nad pacjentami z nadciśnieniem dostarczają nowych dowodów na korzyści płynące z diety bogatej w owoce i warzywa. Już wcześniej zauważono, że takie diety obniżają ciśnienie krwi, redukują ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i poprawiają stan nerek dzięki działaniu alkalizującemu.
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), która jest bogata w owoce i warzywa, jest zalecana jako pierwsza linia obrony przed nadciśnieniem pierwotnym. Jednak mimo jej skuteczności, nie jest często przepisywana, a nawet gdy jest, pacjenci nie zawsze się do niej stosują.
Dieta DASH i inne diety bogate w owoce i warzywa wiążą się z obniżonym ciśnieniem krwi, mniejszym ryzykiem i wolniejszym postępem przewlekłej choroby nerek, a także z niższą śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Dr Donald E. Wesson z Dell Medical School, University of Texas w Austin, badał, jak nerki usuwają kwasy z krwi i wydalają je z moczem. Jego badania wykazały, że przewlekła dieta zakwaszająca (bogata w produkty zwierzęce) jest szkodliwa dla nerek, podczas gdy dieta alkalizująca (bogata w owoce i warzywa) jest dla nich korzystna. Wesson przypuszcza, że owoce i warzywa są zdrowe dla nerek i serca, ponieważ zmniejszają ilość kwasów w diecie, co odciąża nerki.
W celu przetestowania tej hipotezy, w badaniu wzięli udział pacjenci z nadciśnieniem, ale bez cukrzycy, z wysokim poziomem albuminy w moczu (makroalbuminurią). Pacjenci zostali podzieleni na trzy grupy. Pierwsza grupa otrzymywała dodatkowe owoce i warzywa, druga – tabletki z NaHCO3 (soda oczyszczona), a trzecia była pod standardową opieką lekarską.
Okazało się, że zarówno dieta bogata w owoce i warzywa, jak i NaHCO3 poprawiły stan zdrowia nerek. Jednak tylko pacjenci z pierwszej grupy doświadczyli również obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki te wskazują, że dieta bogata w owoce i warzywa powinna być podstawą leczenia pacjentów z nadciśnieniem, umożliwiając osiągnięcie celów zdrowotnych przy mniejszych dawkach leków.
Dr Wesson podkreśla, że interwencje dietetyczne, choć trudne do wdrożenia, są skuteczne w ochronie nerek i układu sercowo-naczyniowego. Zaleca również, aby dieta bogata w owoce i warzywa była szerzej dostępna dla osób z wysokim ryzykiem chorób nerek i serca.
Zaleca się także, aby pacjenci z nadciśnieniem poprosili lekarza o zmierzenie stosunku albuminy do kreatyniny w moczu (UACR), aby ocenić ryzyko choroby nerek i przyszłych problemów sercowo-naczyniowych.
Źródło: amjmed.com