Jak zadbać o odporność na jesień? Kilka cennych rad psychodietetyka
Czy wraz z nastaniem jesieni często łapiesz infekcje? Możesz to zmienić! Brak światła, niska temperatura, wiatr i jesienna plucha nie muszą wpływać na obniżenie naszej odporności i nastroju. Możemy świadomie przygotować się do jesiennych i zimowych dni, tak żeby przetrwać ten czas w zdrowiu i dobrym humorze. Jak to zrobić?
Przede wszystkim zadbaj o swoje jelita, to w nich kryje się twoja odporność. Prawidłowa mikrobiota to naturalna bariera ochronna przed wirusami i bakteriami. Zdrowa, zasadowa dieta bogata w błonnik, regularny ruch oraz probiotyki mają pozytywny wpływ na mikroflorę jelit. Zatem jeśli chcesz, aby twoje jelita były zdrowe, ogranicz do minimum spożywanie produktów przetworzonych (np. fast foody, produkty konserwowane w puszkach lub mrożone), bogatych w biały cukier, zawierających pszenicę, kazeinę, laktozę i alkohol. Spożywaj aloes, który odżywia i uszczelnia jelita. Stosuj produkty bogate w błonnik, który stanowi znakomitą pożywkę dla żywych kultur bakterii, codziennie spożywaj też produkty fermentowane: kapusta kiszona, ogórki kiszone, zakwas buraczany. Możesz również zażywać probiotyki w kapsułkach.
Do swojej diety wprowadź więcej ciepłych posiłków. Zupy, kasze, gęste sosy i gulasze warzywne to podstawa. Spożywanie ciepłego śniadania w postaci np. jaglanki, owsianki lub ciepłej zupy to pierwszy krok do zdrowia. Polecam szczególnie krem z dyni. Taka zupa jest rozgrzewająca, zawiera mnóstwo potasu i daje energię, która jest nam potrzebna, aby dobrze zacząć dzień. Wspomnę jeszcze, że to niezwykłe warzywo szczyci się wysoką zawartością karotenu, witamin, minerałów, witamin z grupy B oraz zawiera aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie wytwarza. Dynia jest więc super warzywem, a zupa z dyni z powodzeniem zastępuje mięso. Jesień to również czas spożywania warzyw korzeniowych, soczystych jabłek i śliwek węgierek, które ugotowane możemy dodawać do porannej jaglanki lub owsianki (warzywa posłużą nam do wersji na słono, owoce – na słodko). Śmiało możemy też wprowadzić do diety rozgrzewające przyprawy takie jak kardamon, cynamon, kurkuma, imbir, ale również nasze rodzime: tymianek, majeranek, bazylia. Przyprawy te nie tylko dosmaczają potrawy, ale również wpływają na prawidłowe trawienie pokarmów. Wspaniały też jest napój rozgrzewający ze świeżym imbirem, goździkami, cytryną i miodem.
Jelita mają też ogromny wpływ na stan naszego umysłu. „Jelitowy układ nerwowy działa poza naszą świadomością, dlatego nie zdajemy sobie z niego sprawy. Neurony jelitowe potrafią produkować neuroprzekaźniki takie jak serotonina i dopamina, które bezpośrednio działają na nastrój oraz myślenie – podaje prof. Martin J. Blase z New York Univeristy School of Medicine – sieć zakończeń nerwowych wysyła sygnały do mózgu za pomocą nerwu błędnego […] Co oznacza, że dobry stan jelit to również dobre samopoczucie, jasny umysł i lepsza pamięć! Brak równowagi w mikroflorze bakteryjnej może prowadzić nie tylko do problemów gastrycznych, ale również do stanów lękowych, spadków nastroju, a nawet depresji”. Dlatego dbanie o jelita ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm!
Dobry nastrój przyniesie nam również ruch na świeżym powietrzu. Długie spacery do parku lub lasu, slow jogging czy marsz z kijkami będą o wiele lepszym wyborem niż wylegiwanie się na kanapie. Dzięki takiej aktywności fizycznej dotleniamy nasz mózg, dbamy o kondycję fizyczną oraz odporność!
Więcej na temat zdrowej diety, naturalnych sposobów na wzmacnianie odporności znajdziesz w doskonałej książce „Tajemnice Zdrowia. Sześciotygodniowy, holistyczny program regeneracji ciała, emocji, umysłu i ducha” Autorka: Katarzyna Gwiazdowska
Książka dostępna na przykład TU
Pingback:Jak zadbać o odporność na jesień? Kilka cennych rad psychodietetyka – Wiadomości ze świata