Jedzmy wiśnie! To polski superfood
Być może dla niektórych będzie zaskoczeniem, że ten popularny, rosnący w Polsce owoc ma niezwykłe wartości odżywcze — zawiera między innymi wiele witamin i przeciwutleniaczy. Według ekspertów wiśnie powinny latem stanowić jedną z pięciu zalecanych na dzień porcji owoców i warzyw. Jest wiele powodów, dla których powinniśmy włączyć wiśnie do diety.
Sezon na wiśnie przypada w Polsce w lipcu. Te świeże, ciemnoczerwone owoce dostępne są zaledwie przez miesiąc. W zależności od odmiany, ich wielkość i smak może się różnić, ale wszystkie będą doskonałym dodatkiem nie tylko do ciast i deserów, ale także dobrym surowcem do domowych przetworów, takich jak dżemy czy soki.
Jak większość owoców, również wiśnie ponad 80 procentach składają się z wody, jednak w pozostałej zawartości znajduje się mnóstwo wartościowych dla organizmu składników — witaminy, minerały oraz cenne składniki odżywcze. Wiśnie są dobrym źródłem błonnika, potasu, wapnia, witaminy A i C, a także kwasu foliowego.
Cenne przeciwutleniacze
Owoce te są również znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, warto wiedzieć, że przeciwutleniacze są niezbędne dla zachowania zdrowia, ponieważ chronią nasze komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Wiśnie zawierają dobroczynne przeciwutleniacze znane jako antocyjany i cyjanidyna, które mogą mieć działanie przeciwzapalne i pomagać przy zapaleniu stawów. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości polifenoli mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, co potwierdziły badania opublikowane w 2015 roku w czasopiśmie naukowym “British Journal of Nutrition”.
Przez lata przeprowadzono także wiele badań dotyczących wpływu spożycia wiśni na nasz organizm podczas ćwiczeń i regeneracji po wysiłku.
Badania opublikowane w 2010 roku w czasopiśmie naukowym “Journal of the International Society of Sports Nutrition” wykazały, że picie kwaśnego soku wiśniowego przez siedem dni przed i podczas intensywnego biegu minimalizowało ból mięśni po wysiłku.
Inne badanie wykazało, że cierpki sok wiśniowy wspomagał regenerację i funkcjonowanie mięśni po intensywnych ćwiczeniach.
Wiśnie zawierają również wysoki poziom kluczowych fitochemikaliów, w tym melatoniny, która bierze udział w regulacji naszego cyklu snu. Badania opublikowane w październiku 2011 roku w czasopiśmie naukowym “European Journal of Nutrition” dowiodły, że cierpki sok wiśniowy dobrze wpływa na poprawę jakości i czasu snu oraz może być korzystny dla osób, które borykają się z zaburzeniami snu i cierpią na bezsenność. Eksperci uważają, że wiśnie są znacznie zdrowszą alternatywą dla suplementów zawierających melatoninę.
Ponadto sok z wiśni rozrzedza śluz w stanach zapalnych dróg oddechowych i obniża temperaturę. Poprawia apetyt i przemianę materii, a także zapobiega anemii.