Chmiel może chronić przed chorobą Alzheimera
Chmiel zawiera związki chemiczne, które mogą chronić przed chorobą Alzheimera — informują włoscy naukowcy. Podczas eksperymentu przeprowadzonego w warunkach laboratoryjnych ekstrakt z szyszek chmielu rośliny hamował jeden z ważnych mechanizmów związanych z rozwojem choroby.
Choroba Alzheimera najczęściej przez długi czas pozostaje ukryta, co utrudnia jej leczenie. W wielu przypadkach dochodzi ido nieodwracalnych uszkodzeń układu nerwowego na wiele lat przed wystąpieniem pierwszych objawów. Jest to powód, dla którego naukowcy coraz częściej szukają sposobów na zapobieganie wczesnym zmianom związanym z tą chorobą. Według badań opublikowanych na łamach czasopisma „ACS Chemical Neuroscience” jedno z potencjalnych rozwiązań mogą zawierać szyszki chmielu.
Szyszki kontra beta-amyloidy
Włoscy naukowcy przyjrzeli się szyszkom, czyli żeńskim kwiatom chmielu, które są powszechnie wykorzystywane do produkcji piwa. Badanie miało na celu określenie wpływu substancji zawartych w roślinie na proces zlepiania się beta-amyloidów, białkowych substancji tworzących złogi w tkankach mózgowych u osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Jest to jeden z najważniejszych mechanizmów wykształcania się choroby. Poprzednie badania wskazały, że chmiel może hamować ten proces, a co za tym idzie — degenerację układu nerwowego.
Badacze wydobyli ekstrakty z czterech popularnych odmian chmielu, po czym przetestowali je na komórkach ludzkiego układu nerwowego w warunkach laboratoryjnych. Ich szczególną uwagę zwrócił ekstrakt z odmiany Tettnanger, zawierający wysoki poziom polifenoli. Substancje te hamowały procesy zlepiania się białek, a ponadto pomagały komórkom usunąć uprzednio powstałe złogi beta-amyloidów, oczyszczając je z neurotoksycznych protein.
Nutraceutyki przyszłości
Ekstrakt Tettnanger został przetestowany również na specjalnie zmodyfikowanych nicieniach Caenorhabditis elegans, wykorzystywanych jako organizm modelowy w badaniach nad wieloma chorobami. Naukowcy zauważyli, że w pewnym stopniu chronił on robaki przed paraliżem związanym z nagromadzeniem beta-amyloidów, jednak efekt był stosunkowo mało wyraźny.
Autorzy badania podkreślają, że wyniki nie stanowią zachęty do częstszego spożywania piwa — nadmiar alkoholu również może mieć działanie neurodegeneracyjne. Badanie pokazuje natomiast, że związki chemiczne pozyskane z kwiatów chmielu mogą służyć do produkcji chroniących przed chorobą Alzheimera nutraceutyków — substancji łączących w sobie wartości odżywcze z działaniem leczniczym.
Źródło: phys.org