Wybrano najlepsze miody na świecie. Aż cztery są z Polski
Na portalu Taste Atlas opublikowano ranking najlepszych miodów regionalnych na świecie. Oprócz uznanych klasyków, takich jak miód manuka, doceniono również wyroby z Polski. W czołowej dziesiątce znalazły się aż cztery polskie miody.
Taste Atlas: Polskie miody w światowej czołówce
Taste Atlas to portal łączący tematykę kulinarną z podróżami, specjalizujący się w regionalnych specjałach. Znaleźć tam można rankingi deserów, dań głównych czy mniej oczywistych produktów, takich jak miody, które od wieków są wytwarzane na różnych kontynentach.
W zestawieniu najlepszych miodów na świecie pierwsze miejsce zajął miód manuka, produkowany w Nowej Zelandii i Australii z nektaru rośliny leptospermum sztywnego. Miód ten słynie z licznych właściwości zdrowotnych. Jednak Polska również może się pochwalić wyjątkowymi produktami. Wśród najlepszych znalazły się: miód drahimski, kurpiowski, podkarpacki miód spadziowy oraz miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich – wszystkie uznane za tradycyjne produkty regionalne.
Cztery wyjątkowe polskie miody
- Miód drahimski pochodzi z powiatów szczecineckiego i drawskiego, nawiązując nazwą do dawnego Drahimia (Starego Drawska). Produkowany od XVI wieku, zawiera nektar m.in. z wrzosów, lip, gryki i rzepaku.
- Miód kurpiowski wytwarza się w północno-wschodniej części Mazowsza, na terenach Kurpi. To miód wielokwiatowy z dodatkiem spadzi ze świerku i sosny, o tradycyjnym charakterze.
- Podkarpacki miód spadziowy wyróżnia się niemal czarną barwą z zielonymi refleksami, korzennym zapachem i żywicznym smakiem. Powstaje ze spadzi jodły pospolitej.
- Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich charakteryzuje się bursztynowo-herbacianą barwą, intensywnym aromatem wrzosu i lekko gorzkim smakiem. W jego składzie dominują pyłki wrzosowe (min. 50%).
Polskie sukcesy w rankingach Taste Atlas
Polskie miody zdobyły wysokie noty w kategorii „najlepiej oceniane”. Miód drahimski zajął drugie miejsce na świecie. W rankingu „najpopularniejszych” w pierwszej dziesiątce znalazły się miód drahimski (7. miejsce), kurpiowski (9. miejsce) i podkarpacki miód spadziowy (10. miejsce). Te wyróżnienia podkreślają jakość i wyjątkowość polskich miodów na tle światowych produktów.