Cała polska kwitnie w kolorze rzepaku
Rzepak od maja kwitnie w pełnej krasie na piękny ciepły żółty kolor, tworząc radosne dywany kwiatów, które rozsiane są po całej Polsce. Sprawdzicie, co wiecie, a czego nie wiecie o uprawie rzepaku.
Brassicanapus L. var. napus (inaczej rzepak) to bardzo stara roślina uprawna pochodząca z Azji i regionu Morza Śródziemnego. Hindusi znali jej zastosowanie już 2 tys. lat przed naszą erą. Do Europy trafiła dopiero w średniowieczu, wtedy olej rzepakowy wykorzystywano głównie jako paliwo do lamp, a później także do produkcji mydła.
W Polsce po II wojnie światowej uprawa rzepaku znacząco się rozrosła. Po naszym wejściu do Uni Europejskiej w ciągu kilku lat podwoiła się ilość jej pól uprawnych, dzięki czemu staliśmy się jednym ze światowych liderów rzepaku na świecie. Obecnie zbiera się w Polsce 2,717 mln ton rocznie tej rośliny. *, co plasuje nas na trzecim miejscu w Europie, zaraz po Francji i Niemczech. Najwięcej żółtych połaci zobaczycie w województwach dolnośląskim, wielkopolskim i zachodniopomorskim.
(*dane z ze strony https://pokochajolejrzepakowy.eu/)
Średnia wartość rzepaku to aktualnie 1,700 zł za tonę. To całkiem sporo w porównaniu do np. żyta (577,51 zł/t ), pszenicy (838,87 zł/t ), czy kukurydzy paszowej ( 736,51 zł/t ).
Rzepak w naszych domach
Z rzepaku głównie wytwarza się olej rzepakowy, który jest bardzo popularny w wielu naszych rodzimych kuchniach. Z niego powstają także margaryny i inne tłuszcze kuchenne.
Kolejnym produktem jest powszechnie znany i lubiany miód rzepakowy. Dzięki naszym wielkim plantacjom rzepaku pszczoły mają gdzie zbierać i siać pyłki.
Ciekawym wytworem z rzepaku jest biopaliwo, czyli tzw. biodisel – paliwo do napędu silników wysokoprężnych.
Wiele upraw jest przeznaczona do tworzenia pokostu, czyli specjalnego środka do impregnacji drewna, tynków i innych materiałów porowatych.
Niewiele osób wie, że rzepak jest także doskonałym źródłem gliceryny, która ma swoje zastosowanie w medycynie, oraz w kosmetyce.
Dziś rzepak odgrywa bardzo ważną rolę w krajowym rolnictwie, gospodarce żywnościowej i przemyśle przetwórczym.
Sprawia również, że Polska w maju wygląda wręcz zjawiskowo!
Reportaż dla Dobrych Wiadomości przygotowała Ania Budzowska