fbpx

10 zaskakujących faktów o ludzkim mikrobiomie. Musisz to wiedzieć!

Każdego dnia na rynku pojawiają się nowe produkty, które mają na celu poprawę zdrowia jelit, ale nasze ogólne zdrowie jest związane z czymś więcej niż tylko z mikrobiomem jelitowym. W rzeczywistości na ludzki mikrobiom mają wpływ liczne regiony naszego ciała, począwszy od jelit, poprzez usta, skórę i wiele innych. Będziecie zaskoczeni…

Dzieje się tak dlatego, że ciało jest domem dla miliardów mikroorganizmów, które pełnią szereg rozmaitych funkcji, od wzmacniania Twojego systemu odpornościowego po pomoc w regulacji hormonów. Ostatecznie, te mikroby współpracują z  komórkami, aby przekształcić to, co jemy w metabolity, które mogą poprawić  zdrowie lub mu zaszkodzić.

Mikrobiota naszego ciała jest odpowiedzialna za wiele aspektów zdrowia (lub jego braku), dlatego też jest to jeden z najgorętszych tematów naukowych.

Jak ujął to dr Martin J. Blaser, dyrektor NYU Human Microbiome Program, “rozsądnie jest zaproponować, że mikrobiom i jego działania są zaangażowane w większość, jeśli nie wszystkie, procesy biologiczne, które tworzą ludzkie zdrowie i chorobę.”

1. Nie chodzi tylko o bakterie

W całym ciele człowieka znajduje się wiele mikroorganizmów. Archeony są najstarszymi organizmami i często produkują metan. Mają również wyraźną zdolność do życia w ekstremalnych środowiskach, takich jak otwory wulkaniczne i kwaśne gorące źródła – w tym kwaśne części układu pokarmowego.

Znajdziesz tam również mnóstwo drożdży i innych grzybów, a być może także innych organizmów, które mogą nam bezpośrednio lub pośrednio zaszkodzić. Spożywanie pokarmów zainfekowanych wirusami roślinnymi może prowadzić do słabych stanów zapalnych w jelitach, ale chyba najbardziej interesujące są bakteriofagi, które infekują określone bakterie.

Fascynujące jest to, co robią te wszystkie mikroby. Ich działania mogą wpływać na zdrowie, ale możemy modyfikować te działania poprzez spersonalizowane zalecenia dietetyczne. Na rynku są już specjalistyczne testy do wykonania w domu, które mogą zasugerować optymalną dietę.

2. Twój mikrobiom może wpływać na reakcję na cukier we krwi

Ważne jest, aby pamiętać, że to nie jedzenie, które spożywasz, ale to, co twój mikrobiom jelitowy robi z jedzeniem, które spożywasz, ma największe znaczenie przy określaniu, jakie pokarmy są dla ciebie “zdrowe”.

W niedawno przeprowadzonym badaniu klinicznym, osoby spożywające podobne pokarmy wykazywały duże różnice w odpowiedzi glikemicznej. Oznacza to, że gdy niektóre osoby zjedzą banana, ich organizm może zareagować tak, jakby właśnie zjadły kawałek czekoladowego tortu z podwójną masą – podczas gdy u innych osób nie wystąpiły żadne efekty.

mikrobiom

Badanie ujawniło nowe spojrzenie na to, w jaki sposób mikrobiom może wpływać na zmiany w odpowiedzi glikemicznej ludzi oraz jak złożone są interakcje ekosystemów mikrobiomu pomiędzy spożywaną przez nas żywnością a naszym organizmem. Okazuje się, że to, co mikroby faktycznie robią wewnątrz ciała, może przyczynić się do reakcji organizmu na węglowodany, poprzez buforowanie poziomu cukru uwalnianego do krwiobiegu – lub nawet przez jego zwiększanie.

3. Trawienie zaczyna się w nosie i ustach, a nie w żołądku

Często pomijamy naszą jamę ustną jako pierwszy krok w trawieniu. Nasz żołądek i przewód pokarmowy wykonują znaczną część pracy, więc przeoczenie roli  zębów, śliny, języka i mikrobiomu jamy ustnej nie jest niczym niezwykłym. Do niedawna większość specjalistów uważała, że wszystkie bakterie w jamie ustnej są szkodliwe – stąd tyle płynów do płukania ust na półce. W rzeczywistości jednak nos, usta i mikrobiom jamy ustnej są niezbędne do inicjowania wielu biochemicznych sygnałów, które uruchamiają nasze trawienie.

Teraz wiemy, że mikrobiom jamy ustnej jest niezwykle ważny nie tylko dla rozpoczęcia rozkładu naszego pożywienia. Mikroby te pomagają również w regulacji wielu innych systemów, takich jak nasze serce, mózg i mikrobiom jelitowy.

4. Twoje mikroby jelitowe mogą wpływać na regenerację komórek skóry
Kiedy nasz ekosystem jelitowy jest zrównoważony i zróżnicowany, obserwujemy zwiększony poziom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA’s), takich jak maślan, propionian i octan. Te produkty uboczne pochodzące od pożytecznych bakterii wykazują działanie przeciwzapalne, które pomaga regulować naszą odpowiedź immunologiczną w jelitach. Zajmują się tym zadaniem na wiele sposobów, w tym zapobiegają, by pewne komórki odpornościowe nie dały się ponieść i nie zebrały się do walki, gdy nie są potrzebne. Wspomagają również transkrypcję DNA w naszych ludzkich komórkach, pozwalając na replikację naszego komórkowego DNA i poprawiając ich zdolność do regeneracji. Oznacza to szybsze gojenie się ran i więcej możliwości dla naszych komórek skóry, aby utrzymać ich elastyczność, zapobiegając zmarszczkom.

5. Większość mikrobów nie jest ani dobra, ani zła
Byliśmy zbyt szybcy, oznaczając niektóre bakterie, takie jak E. coli “złymi gośćmi”. Niektóre szczepy na pewnych poziomach mogą przynieść nam duże korzyści w jelitach. W rzeczywistości E. coli są ważne, bo mogą zapewnić w różny sposób poprawę naszego zdrowia. Na przykład, stymulują regenerację wyściółki jelit, co może zapobiec przedostawaniu się toksycznych związków do krwiobiegu.

6. Twój mikrobiom może kontrolować twoje emocje

Naukowcy od lat badają oś jelitowo-mózgową: złożone interakcje między mikrobami w naszych jelitach a naszym mózgiem. Nasze ciało ma bezpośrednie połączenie (jak nerw błędny, który łączy centralny układ nerwowy z przewodem pokarmowym) i wiele pośrednich powiązań z aktywnością naszego mózgu. Wiele z naszych neuroprzekaźników, jak hormony, które kontrolują aktywność naszego mózgu i nasz nastrój, powstaje wewnątrz jelita z pomocą żyjących tam mikroorganizmów.

Jeśli czujesz się smutny, doświadczasz niepokoju lub wahań nastroju, albo masz trudności ze skupieniem się z powodu mgły mózgowej, Twój mikrobiom może być częściowo winny.

Nie tylko niektóre testy domowe są w stanie monitorować, jak wiele z tych neuroprzekaźników jest produkowanych, ale są w stanie polecić pokarmy, które pomagają wspierać równowagę w twoim mikrobiomie z efektami, które mogą podstępnie sprowadzić się nawet do twojego nastroju.

7. Czy otrzymujesz wystarczającą ilość światła słonecznego lub witaminy D?

Życie na ziemi ewoluowało z mikroorganizmami, ale również ewoluowało ze słońcem. Polegamy na tej kuli ognia na niebie, aby pomóc stworzyć ważne cząsteczki wewnątrz naszego ciała, takie jak witamina D. Ważna dla zdrowia naszych kości witamina D jest również niezbędnym składnikiem odżywczym, który działa, aby pomóc regulować nasze ciśnienie krwi i regulować nasz układ odpornościowy.

8. Twoje mikroby mogą prosić Cię o zmniejszenie ilości soli
Większość ludzi wie, że spożywanie zbyt dużej ilości soli może zwiększyć ciśnienie krwi, ale obecnie zdajemy sobie sprawę, że sól może również wpływać na zdrowie mikrobiomu jelitowego. Niektóre korzystne lub probiotyczne mikroby znajdujące się w naszym mikrobiomie jelitowym mogą mieć trudności z kolonizacją w środowisku o wysokiej zawartości soli, podczas gdy inne niezbyt dobre mikroby (które w rzeczywistości przyczyniają się do produkcji gazów) rozwijają się w środowisku o wysokiej zawartości soli.

9. Czy lepiej zamienić sushi na kurczaka?

Wszyscy trawimy żywność w bardzo różny sposób, w tym wiele związków bioaktywnych znajdujących się w niej. Niektóre mikroorganizmy w naszym ciele mogą nawet wziąć wiele z tych pozornie “bezpiecznych” lub “zdrowych” pokarmów i przekształcić je w związki toksyczne, takie jak toksyny typu mocznicowego p-krezol i siarczan indoksylu. Związki te są często generowane, gdy osoba ma wysoką populację bakterii wytwarzających mocznicę, które przekształcają niektóre aminokwasy powszechnie występujące w mięsie tuńczyka i kozy.

Tak więc dla niektórych osób być może będzie lepiej wymienić sushi oparte na tuńczyku na inne mięsa, takie jak stek i kurczak lub spróbować innych gatunków ryb.

10. Zrównoważony mikrobiom może pomóc Ci schudnąć
Stopień równowagi w twoich jelitach i mikrobiomie jamy ustnej wpływa na to, jak dobrze twoje ciało wydobywa energię i składniki odżywcze – i jest to związane ze zdrowym metabolizmem. W celu utraty wagi powinno się jeść, aby wspierać równowagę tych bilionów bakterii.

Aby znaleźć swoją idealną dietę i uzyskać dokładne zalecenia, możesz starać się poznać cały swój mikrobiom, a nie tylko ten w jelitach.

 

 

Źródło: Good News Network

Opracowanie i tłumaczenie: Agata Pałach, blog Nigdy za późno

 

Dodaj komentarz