Powstał projekt, który przetwarza resztki jedzenia w cenne surowce
Według statystyk, w samej Unii Europejskiej każdego roku marnuje się ponad 110 milionów ton pożywienia. Jest to jeden z powodów, dla którego powstał projekt BARBARA, skupiający się na przetwarzaniu resztek jedzenia na cenne substancje, takie jak np. biopaliwo. Z projektem BARBARA współpracuje 550-osobowa spółdzielnia rolnicza Vega De Pliego w południowej Hiszpanii, przetwarzająca ogromne ilości świeżych produktów, których resztki są wykorzystywane w laboratorium Uniwersytetu w Alicante.
Odpad nie musi być odpadem
Celem projektu jest między innymi opracowanie nowych materiałów z odpadów, które dzięki drukowi 3D mogą być wykorzystane ponownie. Co można wykonać z resztek jedzenia? Przykładów jest wiele, skorupki migdałów mogą być wykorzystywane do produkcji biopaliwa, choć w odpadach tkwi o wiele większy potencjał. Pojawiają się pomysły, aby wykorzystywać je do produkcji innowacji w przemyśle budowlanym, oraz samochodowym. Odpady żywnościowe i rolnicze mogą być również wykorzystywane do tworzenia pigmentów, substancji zapachowych lub wzmacniaczy.
W laboratorium Uniwersytetu w Alicante, które jest zaangażowane w projekt BARBARA, łupiny migdałów, odpady z brokułów, cytryn i granatów przetwarzane są w celu uzyskania innowacyjnych materiałów. Te mają duży potencjał do dalszego wykorzystania w procesach przemysłowych i są bardziej przyjazne dla środowiska.
– Na przykład z cytryny możemy uzyskać żółty barwnik, a także niektóre olejki eteryczne o cytrusowym zapachu. Mogą one zarówno nadawać aromat, jak i mieć użyteczne właściwości antybakteryjne dla produktu końcowego, który chcemy opracować – komentuje chemiczka María del Carmen Garrigós Selva w wywiadzie dla portalu „Euronews”.
Hiszpańscy uczeni zapewniają, że z przetwarzanych odpadów żywnościowych są w stanie stworzyć całkowicie nowe, bardzo odporne tworzywa nadające się do wykorzystania w przemyśle. Projekt ma spory potencjał. To też ogromna szansa na popularyzację druku 3D. Badacze szukają możliwości poprawy właściwości termicznych i mechanicznych istniejących materiałów używanych w tej technice produkcji. Chcą zamienić tworzywa na bardziej eko. Następnym krokiem projektu BARBARA jest przeniesienie tego, co naukowcy odkryli w laboratorium, do poziomu przemysłowego. Zapowiadają, że ma to zająć około 5 lat.
New video from our partner @UA_Universidad. If you want to see some results, click on the video.@project_Barbara @BBI2020 #bioeconomy #biobased #biopolymers https://t.co/VGUQs8HlOS via @YouTube
— BARBARA project (@project_barbara) December 11, 2019