Usunięcie jednej łyżki soli z diety może obniżyć ciśnienie krwi równie dobrze, lub lepiej niż leki
Okazuje się, że osoby leczone na nadciśnienie mogą jeszcze bardziej obniżyć swoje ciśnienie krwi, po prostu jedząc mniej soli. Takie wnioski wyciągnęli naukowcy z trzech uniwersytetów.
Zredukowanie soli w diecie o jedną łyżeczkę dziennie może spowodować spadek ciśnienia skurczowego krwi, co jest porównywalne do efektów leczenia farmakologicznego. To pokazuje, że czasem lepiej zapobiegać niż leczyć.
Co ciekawe, to pierwsze takie badanie na ludziach, którzy już zażywają leki na nadciśnienie. Okazało się, że obniżenie spożycia soli może jeszcze bardziej zmniejszyć ich ciśnienie krwi.
To badanie zostało przeprowadzone przez zespoły z Northwestern Medicine, Vanderbilt University Medical Center i University of Alabama.
„Odkryliśmy, że aż 70-75% osób, niezależnie od tego, czy już biorą leki na nadciśnienie, czy nie, może zauważyć spadek ciśnienia krwi po zmniejszeniu ilości soli w diecie,” mówi profesor Norrina Allen z Northwestern University, współkierująca badaniem. Dodaje, że wcześniej nie było pewne, czy osoby już leczone mogą jeszcze bardziej obniżyć swoje ciśnienie krwi, ograniczając sól.
Badanie to jest jednym z największych, które badały wpływ zmniejszenia ilości soli w diecie na ciśnienie krwi, w tym także wśród osób z nadciśnieniem, które już przyjmują leki. Było to kontrolowane badanie losowe, co jest uznawane za złoty standard w badaniach naukowych, ale trudno je stosować w przypadku zmian w diecie.
Profesor Allen mówi, że zalecane dziennie spożycie sodu według American Heart Association (AHA) to mniej niż 1 500 miligramów, a celem badania było zmniejszenie go jeszcze bardziej.
„Nadciśnienie może prowadzić do niewydolności serca, zawałów i udarów, bo zwiększa ciśnienie na tętnice. To utrudnia sercu efektywną pracę i pompowanie krwi,” wyjaśnia Deepak Gupta, profesor medycyny i dyrektor Vanderbilt Translational and Clinical Cardiovascular Research Center.
Okazuje się, że największe ryzyko związane z wysokim spożyciem sodu pochodzi nie z soli, którą sami dodajemy do potraw, ale z ukrytej soli w pakowanych i przetworzonych produktach spożywczych.
Uczestnikami badania byli ludzie w wieku 50, 60 i 70 lat z Birmingham w Alabamie i Chicago. Przez tydzień stosowali albo dietę wysokosodową (2 200 mg sodu dziennie powyżej ich zwykłej diety), albo niskosodową (500 mg sodu na dzień). Po tygodniu zamieniali się dietami.
Dzień przed każdą wizytą badawczą nosili monitory ciśnienia krwi i zbierali próbki moczu przez 24 godziny.
U 213 uczestników ciśnienie skurczowe znacznie spadło, gdy byli na diecie niskosodowej w porównaniu do diety wysokosodowej.
„Jakakolwiek aktywność fizyczna jest lepsza niż brak, tak samo jakakolwiek redukcja soli w diecie jest lepsza niż jej brak, zwłaszcza dla osób z nadciśnieniem,” — mówi profesor Gupta.
Efekt obniżenia ciśnienia krwi dzięki zmniejszeniu spożycia soli był szybki i bezpieczny, osiągnięty w ciągu zaledwie tygodnia. To ważne, bo oznacza, że ludzie zainteresowani obniżeniem ciśnienia krwi mogą od razu zacząć podejmować odpowiednie wybory w swojej diecie.
Źródło: jamanetwork.com