Patent, który mógłby unieszkodliwić Monsanto i zmienić świat…
Jeżeli masz zamiar coś dzisiaj przeczytać i udostępnić, niech to będzie ten artykuł. Jego zawartość ma potencjał wywrócenia świata do góry nogami na wiele sposobów, w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Podczas gdy Monsanto nie chciałoby, aby ten artykuł rozprzestrzenił się w internecie, prosimy cię tylko o udostępnienie go. Udostępnij te informacje, aby mogły dotrzeć do możliwie jak największej liczby ludzi.
W 2006 roku przyznano patent człowiekowi, nazywającemu się Paul Stamets. I chociaż Paul znajduje w światowej czołówce mykologów (mykologia – dział biologii zajmujący się badaniem grzybów), to jego patent nie spotkał się z dużą uwagą i nagłośnieniem. Co jest tego powodem? Kierownictwo w przemyśle pestycydów stwierdziło, że patent ten stanowi „najbardziej destrukcyjną technologię, z jaką kiedykolwiek mieli styczność”. Słowo „destrukcyjny” znaczy w tym wypadku efekt, jaki patent ten mógłby wywołać w przemyśle chemicznych pestycydów.
Co takiego odkrył Paul? Odkrył jak powstrzymać owady od niszczenia upraw, korzystając tylko z zasobów Matki Natury. Odkrył tzw. inteligentne pestycydy (ang. SMART pesticides). Zapewniają one bezpieczną i niemal trwałą kontrolę nad ponad 200 000 gatunków owadów. Wszystko to dzięki „magii” grzybów.
Metoda Paula polega na użyciu specjalnego rodzaju grzybów owadobójczych i takiej ich przemianie, aby nie wytwarzały zarodników. To przyciąga owady, które po zjedzeniu ich same przekształcają się w grzyby od wewnątrz!
Ten patent ma szansę zrewolucjonizować sposób uprawy zbóż, jeśli tylko wiedza o nim będzie nagłaśniana na masową skalę.
Tolerowanie używania pestycydów w nowoczesnym rolnictwie to zamykanie oczu na ich szkodliwy wpływ na środowisko. Nie można dłużej tolerować takiej ignorancji. Czy jesteś w stanie na przykład wyobrazić sobie świat bez pszczół?
Odpowiedzialność za masowe wymieranie pszczół jest przypisywana opryskom pól uprawnych, wykonywanym przy użyciu chemicznych mikstur Monsanto. Chociaż rośnie liczba krajów zakazujących używania produktów Monsanto, to są one wciąż używane przez narody, które powinny być świadome zagrożeń jakie to ze sobą niesie. Niedomówieniem jest twierdzić, że nowe metody muszą być wdrożone zanim będzie za późno…
Monsanto generuje sumę 16 miliardów dolarów rocznie (według raportu z 2014 r.), dlatego można mieć pewność, że nie chce, aby cokolwiek zakłóciło ten napływ dochodu. Taki przychód daje koncernowi niemal nieskończone zasoby i możliwości hamowania przepływu informacji, która mogłaby zaszkodzić jego reputacji.
Jednak dzięki zdobywaniu wiedzy na temat korzyści ze zrównoważonej, ekologicznej oraz bio-dynamicznej uprawy żywności, dzięki udostępnianiu artykułów takich jak ten, dzięki bojkotowi GMO i upraw opryskiwanych herbicydami, ten korporacyjny demon może wkrótce zrozumieć kierowany do niego przekaz.
Oto linki, pomocne w lepszym zrozumieniu tego niewiarygodnego patentu:
http://www.google.com/patents/US7122176
http://patents.justia.com/inventor/paul-edward-stamets
http://www.fungi.com/about-paul-stamets.html
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Paul_Stamets
Źródło: ecosnippets.com
Tłumaczenie: Beata Miernik
Redakcja: Joanna Gołubowska
Od wielu lat są znane i stosowane EM-y czyli Efektywne Mikroorganizmy, które dają podobny efekt i działają na analogicznej zasadzie. Na szczęście nie da się ich opatentować i dzięki temu stosowane są na świecie coraz szerzej. Np Hindusi oszukani przez Monsanto zmądrzeli i teraz wracają do naturalnych upraw wspomaganych EM-ami. W Afryce też coraz częściej się je stosuje. W Polsce jest różnie w gospodarstwach ekologicznych to oczywistość ale gdy widzę działkowców stosujących Roundup trując siebie i swoich bliskich to budzi to przerażenie.
Powiedźcie coś więcej o tej naturalnej technologii
Komentarz jest jeden – ZACZYNAMY DOSTRZEGAĆ ZŁO I TO JEST DOBRE . Pozdrowienia dla wszystkich myślących .
Od prawie 46lat temu zrozumiałem co to znaczy środek chemiczny nigdy nie używałem środków chemicznych w sadzie i ogrodzie dzięki temu pszczółki które żyły wokół mojej zagrody żyją nadal choć wiadomo że te to już setne pokolenie z niepokojem patrze na tych co nadal pryskają na pola kukurydzy i innych upraw,,.Pozdrawiam.
Fantastyczny portal . Uwielbiam dobrewiadomości ! Powodzenia życzę serdecznie wszystkim autorom .
sadzę że odkrył sposób namnażania raka u człowieka,stąd taka nienawiść za modyfikowana pleśniawkę przez koncern
O tym jak niebezpieczne są pestycydy a zwłaszcza GLIFOSAT przekonałem się osobiście.
Nie bez powodu tez główny producent glifosatu, firma BAYER, ma patent na IBEROGAST.
Glifosat powoduje całą masę chorób- zaczyna się od złego wchłaniania witaminy D a potem to już leci lawinowo.
Niestety, jak pokazują badania, ten środek jest już wszędzie a jego normy są przekroczone w każdym naszym pożywieniu, nawet w wodzie…
Co do wynalazku – wszystko pięknie ale przeraziło mnie jedno zdanie:
„To przyciąga owady, które po zjedzeniu ich same przekształcają się w grzyby od wewnątrz!”
Przerażajace!
W polskiej transkrypcji na TED jest błąd – w oryginale angielskim Stamets mówi „This is the most disruptive technology” a nie „destructive”. Ta technologia jest dysruptywna, a nie destruktywna.
Owady zamienią się w grzyby? A co dalej z łańcuchem pokarmowym, co z ptakami, które będą zjadać takie owady?
Corcydeps Chinesis to grzyb który zabija owady i przekszatalca je w grzyba ,dodatkowa corcydypina w nim zawarta zabija komórki nowotworowe ,mam i sprawdzalem to dziala. POnaddto w Reishi czy hubie brzozowej jest german ,który zabija raka błyskawicznie