Dziennik Diety: aplikacja badaczki z UWM ma pomóc zmienić nawyki żywieniowe
Wielkie zmiany często zaczynają się od drobnych kroków. O tym, jak łatwiej wprowadzać pozytywne nawyki żywieniowe dzięki aplikacji Dziennik Diety mówi prof. Lidią Wądołowską z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Prof. Wądołowska stworzyła naukową koncepcję aplikacji, która ma na celu ułatwienie użytkownikom codziennej kontroli własnej diety. Ważnym aspektem projektu było uproszczenie zbierania informacji, bez szczegółowego analizowania składników, wag czy kalorii posiłków. Dzięki temu aplikacja jest łatwa w obsłudze i nie zniechęca użytkowników czasochłonnymi analizami. Jak podkreśla profesor, kluczem było stworzenie narzędzia atrakcyjnego graficznie, przyjemnego w obsłudze i skutecznego w budowaniu zdrowych nawyków.
Według prof. Wądołowskiej bardzo precyzyjne metody oceny diety sprawdzają się raczej wśród specjalistów lub osób gotowych poświęcić dużo czasu na szczegółowe analizy. Większość użytkowników potrzebuje jednak prostych, klarownych wskazówek, które w krótkim czasie pozwolą im ocenić, czy odżywiają się zdrowo. Dziennik Diety skupia się więc na prostych pytaniach, jak np. „Czy zjadłeś wczoraj trzy porcje warzyw?”.
Celem aplikacji jest nie tylko kontrola, ale przede wszystkim budowanie codziennych, zdrowych nawyków. Jak wyjaśnia profesor, częstym błędem Polaków jest niedostateczne spożycie warzyw i produktów mlecznych. Aplikacja zachęca, by spożywać je codziennie, jednocześnie ograniczając produkty mniej zdrowe, jak słodycze czy fast food. Wybór jest uproszczony – liczy się częstotliwość, a nie dokładna ilość czy waga.
Zasady zastosowane w aplikacji oparte są na uniwersalnych zaleceniach dietetycznych – takich jak piramida żywieniowa czy talerz zdrowego żywienia, powszechnie stosowanych w Polsce i na świecie. Profesor wybrała 11 kluczowych zaleceń dotyczących głównych grup żywności, które pozwalają na prostą ocenę diety. Według niej, aplikacja nie powinna powodować stresu ani odbierać radości z jedzenia, ale subtelnie kształtować zdrowe zachowania żywieniowe.
Z aplikacji może korzystać większość dorosłych osób, choć w przypadku szczególnych potrzeb zdrowotnych, zalecana jest konsultacja ze specjalistą i indywidualne dostosowanie rekomendacji. Korzystanie z aplikacji jest możliwe bez rejestracji, jednak użytkownicy zalogowani mają dostęp do własnych danych na różnych urządzeniach, a naukowcy uzyskują anonimowe informacje umożliwiające dalsze badania.
Obecnie trwają badania walidacyjne aplikacji, w których bierze udział około 80 ochotników w wieku od 18 do 70 lat. Celem badań jest sprawdzenie, czy regularne korzystanie z Dziennika Diety prowadzi do rzeczywistej poprawy nawyków żywieniowych i parametrów zdrowotnych, takich jak masa ciała, poziom cholesterolu czy ciśnienie krwi.
Aplikacja jest dostępna bezpłatnie w Google Play i App Store. Jak podkreśla prof. Wądołowska, warto ją pobrać, aby prostym i przyjemnym sposobem zadbać o własne zdrowie.
Prof. dr hab. Lidia Wądołowska pracuje w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności UWM. Jej zainteresowania naukowe skupiają się na badaniu wzorów żywienia i stylu życia, zachowań żywieniowych ludzi oraz żywieniowych uwarunkowań zdrowia i chorób dietozależnych. Ważnym obszarem jej badań jest rozwijanie metod oceny żywienia i opracowywanie kwestionariuszy częstotliwości spożycia żywności (food frequency questionaires, FFQs).