Szefowa kuchni pobiła rekord Guinnessa w gotowaniu – spędziła w kuchni 100 godzin
Szefowa kuchni z Nigerii spędziła 100 godzin bez przerwy, przygotowując potrawy. Ustanowiła w ten sposób nowy, światowy rekord Guinnessa w najdłuższej sesji gotowania.
Hilda Bassey, ciesząca się uznaniem kucharz z Lagos, zaskoczyła swój kraj nieprzerwanym maratonem kulinarnym, który rozpoczął się w czwartek i zakończył się w poniedziałek wieczorem.
Prezydent Muhammadu Buhari, jak również wielu polityków i gwiazd z kraju, pogratulowało Bassey jej osiągnięcia, podczas gdy jej wierni fani zdecydowali się obozować przed miejscem wydarzenia, aby na własne oczy zobaczyć, jak 27-letnia kucharz tworzy różnorodne potrawy, zarówno lokalne, jak i międzynarodowe, począwszy od ryżu jollof, poprzez makaron, aż do akary, tradycyjnej potrawy wykonanej z mąki fasolowej.
https://twitter.com/officialABAT/status/1658049655354146817?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1658049655354146817%7Ctwgr%5E81b47ce5f30703ca0ebff6aa317cbf4d3b9c2fed%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.polsatnews.pl%2Fwiadomosc%2F2023-05-16%2Fnigeria-gotowala-przez-100-godzin-pobila-rekord%2F
W rozmowie z CNN, Bassey wyznała, że motywacją do próby pobicia rekordu była chęć wypromowania kuchni nigeryjskiej na świecie.
— Kuchnia nigeryjska jest niewiarygodna. Im większa liczba naszych przepisów dotrze do świata, tym więcej osób zechce spróbować naszych dań. Nigeryjskie jedzenie to prawdziwe „comfort food” — dodała.
Rekord świata w najdłuższym gotowaniu
Dotychczasowy rekord w kategorii najdłuższego czasu spędzonego na gotowaniu należał do indyjskiego szefa kuchni, Laty Tondon, który w 2019 roku ustalił rekord na 87 godzin i 45 minut.
Zanim osiągnięcie Hildy Bassey zostanie oficjalnie uznane za rekord świata, musi ono zostać zweryfikowane przez przedstawicieli Księgi Rekordów Guinnessa.