Kosztuje 1000 euro za kilogram. W Polsce to warzywo traktowane jest jak chwast

Pędy chmielu uchodzą za najdroższe warzywo na świecie. W Polsce są często postrzegane jako zwykły chwast, natomiast w Europie Zachodniej ich cena sięga nawet 1000 euro za kilogram. Niezwykłe właściwości tej rośliny mogą być dla wielu osób dużym zaskoczeniem.

Pędy chmielu – najdroższe warzywo świata

Chmiel najczęściej utożsamiany jest z produkcją piwa, zwłaszcza jego szyszki. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że za kilogram białych, młodych pędów można zapłacić nawet 1000 euro. Tymczasem w Polsce traktowane są często jako chwasty, które rosną dziko na nieużytkach, w lasach czy na polach.

Chmiel posiada składniki, które stosowane są w leczeniu bezsenności, redukcji stresu, działają przeciwlękowo, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Same pędy chmielu są bogate w:

  • witaminy grupy B (w tym B6, B12 oraz kwas foliowy),
  • flawonoidy,
  • fitoestrogeny,
  • wapń,
  • magnez,
  • cynk.

Wyróżnia się dwa rodzaje pędów chmielu

Według informacji biznes.interia.pl, kulinarnie wyróżnia się dwa typy pędów chmielowych – białe i zielone. Jakie są między nimi różnice?

Białe pędy chmielu – ich zbiór jest znacznie trudniejszy, ponieważ trzeba ich szukać pod warstwą ściółki oraz górną warstwą ziemi. To właśnie one osiągają cenę nawet do 1000 euro za kilogram. Najlepszy czas na ich zbieranie przypada na wczesną wiosnę, tuż po ustąpieniu zimy, zwykle na początku marca.

Zielone pędy chmielu – są znacznie łatwiejsze do zebrania i dostępne od marca do maja. Najbardziej cenione są pędy z maksymalnie sześcioma liśćmi, które łatwo odrywają się od łodygi, co świadczy o ich świeżości i soczystości.

Dodaj komentarz