fbpx

Japończycy stworzyli zupełnie nowy typ „roślinnego mięsa”

Produkt firmy DAIZ jest mięsem roślinnym, wyprodukowanym zupełnie nową metodą. Nie odtwarza on smaku wołowiny, drobiu czy wieprzowiny. Posiada kruchą teksturę imitującą prawdziwe mięso, o smaku umami.

Chociaż weganizm nie jest popularnym nurtem wśród Japończyków, start-up skupiający się na wegańskich produktach to znak, że technologia produkcji roślinnej również tam zaczyna się rozwijać. Pojawienie się koronawirusa rzuciło nowe spojrzenie na żywność pochodzenia zwierzęcego i związane z nią obawy zdrowotne, dzięki czemu start-upy skupiające się na produkcji roślinnej zyskały większe poparcie i zaczęto postrzegać je jako bardziej zrównoważone.

Wykorzystując ten fakt, firma DAIZ postanowiła stworzyć „czwarty smak mięsa”, chcąc w ten sposób odróżnić się od firm oferujących produkty roślinne mające na celu naśladowanie mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego.

Nowy produkt ma być wytwarzany z soi i oddawać delikatną, kruchą teksturę prawdziwego mięsa, o smaku umami.

Alternatywa dla mięsa o nazwie „miracle chips” ma na celu między innymi ograniczenie spożycia mięsa, co w konsekwencji zmniejszyć ma ślad węglowy rolnictwa zwierzęcego.

Start-up firmy DAIZ otrzymał dofinansowanie w wysokości 6 milionów dolarów, od organizacji Fisheries Growth Industrialization Support oraz firmy Mitsubishi UFJ Capital. Pieniądze mają zostać wykorzystane na budowę zakładu przemysłowego i rozwój marki. Docelowo fabryka produkować ma 3300 ton wegańskiego mięsa rocznie.

Do produkcji “miracle chips” wykorzystuje się opatentowany, wysokociśnieniowy proces Ochiai, który polega na kiełkowaniu soi w celu zwiększenia wartości odżywczej i smaku umami przed umieszczeniem jej w wytłaczarce i zastosowaniem technologii formowania w celu odtworzenia tekstury mięsa. DAIZ twierdzi, że ten zastrzeżony proces pomaga także zmniejszyć obecność nieprzyjemnego posmaku, który wyczuwalny jest w niektórych alternatywach mięsa.

Start-up przed wejściem na arenę międzynarodową skoncentruje się na dystrybucji swoich produktów lokalnie i wkrótce zamierza wejść na rynek w Tokio.

Firma DAIZ zapowiada, że ich produkt może stać się najlepszą odpowiedzią na oczekiwania osób, które chcą zwiększyć różnorodność źródeł dostarczania białka do organizmu.

Źródło: thespoon.tech

One thought on “Japończycy stworzyli zupełnie nowy typ „roślinnego mięsa”

  • 1 lipca 2020 at 10:44
    Permalink

    Wegańskie? Bardzo chętnie ale należy pamiętać, że nie wszystko co wegańskie jest zdrowe.
    Dla mnie najważniejsze żeby nie było GMO i bez chemii

    Reply

Dodaj komentarz