Japończycy powstrzymali proces starzenia się kwiatów

Japonia jest krajem który boryka się z problemem starzejącego się społeczeństwa, liczba seniorów jest tam najwyższa na świecie. Długowieczność Japończyków wynika ze zdrowego stylu życia i diety poprzedniej generacji. Jednak ten skuteczny sposób na długie życie Japończykom nie wystarcza, naukowcy poszukują ciągle tak zwanej “fontanny młodości”, wygląda na to, że właśnie stanęli na krawędzi wielkiego przełomu w tym temacie.

Badaczom z National Agriculture and Food Research Organisation w Tsukubie udało się bowiem zatrzymać proces starzenia u kwiatów i chociaż do badań na ludziach jeszcze daleka droga, to odkrycie warte jest odnotowania. O co konkretnie chodzi? Naukowcy opracowali metodę, dzięki której proces starzenia u kwiatów zachodzi dwa razy wolniej – przełomowe okazało się tu odnalezienie genu odpowiedzialnego za krótkie życie roślin i jego modyfikacja. Kwiaty wybrane do badań w normalnych warunkach zaczynały usychać już po 13 godzinach od otwarcia, podczas gdy ich zmodyfikowane odpowiedniki zachowywały świeżość przez 24 godziny.

Jak daleko od spowolnienia procesu starzenia u ludzi jesteśmy? Tego niestety nie wiemy, ale znając ambicje Japończyków, pewnie nigdy nie zaprzestaną badań i w końcu dopną swego – my oczywiście trzymamy za nich kciuki!

 

Źródło: geekweek.pl


Dodaj komentarz