Sok z czarnego bzu ułatwia odchudzanie – potwierdzają to najnowsze badania
Spożywanie soku z owoców czarnego bzu wspiera proces odchudzania i poprawia zdrowie metaboliczne – informuje czasopismo „Nutrients“.
Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra), w szczególności ich przetwory, takie jak soki czy dżemy, są powszechnie wykorzystywane jako środki wspomagające odporność i działające wykrztuśnie, np. w leczeniu grypy. Inne korzyści zdrowotne wynikające z ich spożycia pozostają jednak słabo zbadane.
Jak wynika z badania klinicznego (https://doi.org/10.3390/nu16203555) przeprowadzonego przez naukowców z Washington State University (USA), codzienne picie 340 ml (12 uncji) soku z czarnego bzu przez tydzień pozytywnie wpływa na mikrobiom jelitowy, tolerancję glukozy oraz procesy związane z utlenianiem tłuszczów.
Wpływ soku z czarnego bzu na zdrowie metaboliczne zbadano w randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu klinicznym z udziałem 18 osób z nadwagą. Uczestnicy spożywali sok z czarnego bzu lub placebo o zbliżonym smaku i barwie, opracowane przez Laboratorium Innowacji Żywnościowych Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej, równocześnie stosując znormalizowaną dietę.
Po zakończeniu badania wykazano, że osoby spożywające sok z czarnego bzu miały wyraźnie większą ilość pożytecznych bakterii jelitowych, takich jak Firmicutes i Actinobacteria, oraz mniejszą liczbę szkodliwych bakterii, jak Bacteroidetes. Zdrowy mikrobiom jelitowy jest kluczowy dla wchłaniania składników odżywczych i wspiera zarówno zdrowie fizyczne, jak i psychiczne.
Dodatkowo zaobserwowano poprawę metabolizmu. Poziom glukozy we krwi uczestników spożywających sok z czarnego bzu spadł średnio o 24%, co wskazuje na lepszą tolerancję cukrów po spożyciu węglowodanów. Zanotowano również 9% spadek poziomu insuliny.
Badanie sugeruje także, że sok z czarnego bzu może zwiększać zdolność organizmu do spalania tłuszczów. U uczestników spożywających sok zaobserwowano większe utlenianie tłuszczów po posiłkach bogatych w węglowodany oraz podczas wysiłku fizycznego.
„Czarny bez to wciąż niedoceniany owoc, zarówno w kontekście jego wartości odżywczych, jak i potencjału komercyjnego” – podkreślił Patrick Solverson, adiunkt w Katedrze Żywienia i Fizjologii Ćwiczeń na Wydziale Medycyny WSU Elson S. Floyd.
„Badanie to dostarcza kolejnych dowodów na to, że czarny bez, używany od wieków jako środek leczniczy, ma liczne korzyści dla zdrowia metabolicznego i właściwości prebiotyczne” – dodał.
Chociaż produkty z czarnego bzu są mniej popularne w USA niż w Europie, ich sprzedaż gwałtownie wzrosła w czasie pandemii COVID-19 i nadal rośnie.
Zespół badawczy złożył wniosek o tymczasowy patent na wykorzystanie bioaktywnych składników czarnego bzu w suplementach lub innych formach wspierających kontrolę masy ciała i zdrowie jelit.