fbpx

Pięciogwiazdkowy hotel w Abu Zabi wykorzystuje resztki jedzenia, żeby karmić bezpańskie psy

Marnowanie jedzenia stało się problemem na całym świecie. Od pozbywania się resztek po zwykłe wyrzucanie nadmiaru dobrego, zdatnego do spożycia jedzenia z czystej ignorancji, wszystko to doprowadziło do oszałamiającej ilości zmarnowanego jedzenia równej 2,1 miliardów ton rocznie, zgodnie z raportu Boston Consulting Group.

Choć sprawa wydaje się błaha, marnowanie jedzenia pociąga za sobą o wiele poważniejsze konsekwencje, niż można sobie wyobrazić. Złe zarządzanie resztkami może prowadzić do zatrucia pokarmowego na ogromną skalę, a nawet przyczynić się do zanieczyszczenia środowiska.

Głównymi winowajcami są hotele, restauracje i supermarkety, gdzie wytwarza się jedzenie w masowych ilościach. Wytwarzane codziennie, jeśli nie zostanie wykorzystane tego samego dnia, musi zostać wyrzucone z uwagi na krótki okres przydatności do spożycia.

Chcąc zająć się tym problemem, wiele placówek podjęło wysiłki mające na celu zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia, wprowadzając powoli małe zmiany.

Zainspirowany takimi działaniami, Chef J Gourmet zdecydował się wykorzystać resztki jedzenia w dobrym celu. Mężczyzna jest szefem kuchni w pięciogwiazdkowym hotelu Fairmont w Abu Zabi.

Inicjatywa Doggy Bag [po angielsku “doggy bag” to torebka na resztki jedzenia, której używa się w restauracjach, by pakować jedzenie na wynos; dosłownie oznacza to jednak “psią torbę”] to program, w którym codziennie karmi się bezpańskie psy resztkami jedzenia przed przewiezieniem ich do schroniska, a wszystko to odbywa się pod okiem samego szefa kuchni hotelu Fairmont.

Szef kuchni z pomocą swojego zespołu złożonego z pracowników hotelu zbiera zdatne do spożycia resztki jedzenia takie jak mięso, chleb i warzywa, następnie przerabiając je na jedzenie dla psów poprzez mielenie w maszynce.

Cały ten proces jest niezwykle skrupulatny. Pracownicy hotelu upewniają się, że używają tylko żywności, która jest uznawana za zdatną do spożycia przez psy. Surowo zabronione jest użycie serów, sosu, deserów i mocno przyprawionych potraw.

Tak wyselekcjonowana żywność zostaje następnie przetworzona w maszynce i dostarczona osobiście do Could 9 Pet Hotel and Care, schroniska dla zwierząt, które oferuje schronienie bezpańskim psom.

Sądząc po zdjęciach dostępnych na stronie Chefa J Gourmet na Facebooku, zwierzaki najwyraźniej uwielbiają taki posiłek i każdego dnia na niego wyczekują.

Szef kuchni ma nadzieję, że dzięki temu programowi więcej hoteli i restauracji zdecyduje się zamienić swoje resztki w jedzenie dla bezpańskich psów, zamiast je marnować.

Podążając jego śladami, Hotel Al Wahda Grand Millenium oraz Hotel Crowne Plaza zdecydowały się dołączyć do tego programu. Wszyscy mamy nadzieję, że ta inicjatywa zainspiruje więcej placówek do lepszego zarządzania resztkami i tym samym do walki z problemem marnowania jedzenia.

 

 

Źródło: en.goodtimes.my

Tłumaczenie: Aleksandra Kotlęga

One thought on “Pięciogwiazdkowy hotel w Abu Zabi wykorzystuje resztki jedzenia, żeby karmić bezpańskie psy

  • 31 grudnia 2019 at 12:01
    Permalink

    Przecież to powinien byc obowiązek każdej knajpy czy sklepu. Jak można wyrzucać jedzenie? Problem głodu wśród zwierząt można całkowicie zlikwidować używając tamtejszej żywności. To powinna byc oczywistość a nie nowość.

    Reply

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: