Nowy rekord. Polska żywność podbija świat
W roku 2023 przedsiębiorstwa z Polski wyeksportowały produkty rolnicze i spożywcze o rekordowej wartości 51,8 miliarda euro, co przekłada się na 236 miliardów złotych – informuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Najwięcej przychodów przyniósł eksport mięsa oraz wyrobów mięsnych.
Oznacza to wzrost eksportu o 8,1 procent na przestrzeni roku.
„To kolejny dobry rok w eksporcie polskiej żywności. Na ten rezultat składa się wiele czynników m.in. to, że polskie produkty są nadal konkurencyjne cenowo i dobre pod względem jakości” — podkreślił Henryk Smolarz, dyrektor generalny KOWR.
Wskazał również, że na wzrost eksportu polskich produktów rolnych i spożywczych w minionym roku wpłynęło zmniejszenie negatywnego wpływu czynników takich jak koszty zakupu surowców, transportu, energii oraz paliwa.
W 2023 roku głównymi odbiorcami polskiej żywności pozostały kraje Unii Europejskiej, do których trafiło ponad 73 procent eksportowanych produktów spożywczych. Na rynkach UE zbyto produkty spożywcze warte 38 miliardów euro (173 miliardy złotych), co stanowi wzrost o 7 procent. Największym importerem polskiej żywności były Niemcy, do których wyeksportowano towary za 13,3 miliarda euro (co oznacza wzrost o 11 procent).
Innymi ważnymi odbiorcami polskiej żywności okazały się Niderlandy (3,2 mld euro), Francja (3,0 mld euro), Włochy (2,5 mld euro) oraz Czechy (2,4 mld euro).
Dlatego trzeba zlikwidować polskie rolnictwo…