fbpx

Kakao wydłuża życie i chroni przed insulinoopornością

Naukowcy z Univesity of Illinois w Urbana Champaign przez ostatnie lata zajmowali się badaniem rośliny, która nam wszystkim kojarzy się z dzieciństwem. W przeciwieństwie do większości społeczeństwa nie chodziło im jednak o jego aromatyczne, czy smakowe właściwości. Efektem pracy było wyizolowanie ze skorup ziaren kakaowych pewnej substancji, która skuteczna jest w walce z insulinoopornością.

Zero waste to przyszłość, także farmakologii

Łupiny to produkt uboczny powstały w procesie wytwarzania czekolady. Według szacunków w przemyśle opartym na kawie i nasionach kakaowca wytwarza się ok. 700 tys. ton tych odpadów rocznie. Dzięki bystrym umysłom naukowców dotąd nikomu niepotrzebne łuski zyskały nowe przeznaczenie. Odkrycie i zastosowanie odpowiednich technik syntezy pozwoliło na stworzenie wodnego ekstraktu, który przeciwdziała odporności na insulinę.

Grupa badaczy ustaliła, że łuski te zawierają substancje zaliczane do grupy fenoli, czyli: kwas protokatechowy, epikatechinę i procyjanidynę B2, na bazie, których pozyskać można leki zwalczające skutki zaburzeń w gospodarce hormonalnej organizmu.

Czym jest insulinooporność?

Właściwie nie jest to odrębna jednostka chorobowa. Insulinoodpornośc stanowi cześć zespołu zaburzeń metabolicznych zagrażających zdrowiu i życiu człowieka. Polega na obniżeniu lub braku wrażliwości organizmu na działanie insuliny. Brak reakcji na produkcję hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru we krwi jest jedną z głównych przyczyn cukrzycy typu 2 i chorób układu sercowo-naczyniowego. Dotyka między innymi ludzi z nadwagą lub nadciśnieniem tętniczym. Jej objawami są: wysoki poziom cholesterolu, otyłość, nadciśnienie oraz podwyższenie stężenia kwasu moczowego we krwi.

Autorzy badań twierdzą, że w przyszłości ekstrakt z kakaowca stanie się jednym z narzędzi zapobiegających wyżej wymienionym dolegliwościom.

Które kakao jest zdrowe?

Trzeba pamiętać, że fenole to nie jedyne dobroczynne substancje zawarte w ziarnach kakaowca. Właściwości zdrowotne tej rośliny były znane już w czasach Majów i Azteków. Składnik czekolady posiada mnóstwo wartości odżywczych. We wnętrzu ziaren tkwią: przeciwutleniacze i związki mineralne (potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk, miedź). Przez wielu kakao nazywane jest afrodyzjakiem, świetnie spełnia się w roli napoju uspakajającego. Osoby przyjmujące pełnowartościowe i niezbrukane cukrem nasiona tej rośliny w postaci napoju, czy przetworów rzadziej zapadają na demencję.

Podkreślamy, że pełnowartościowe kakao różni się od tego zazwyczaj podawanego dzieciom. Najzdrowsze jest to najmniej przetworzone, o charakterystycznym zabarwionym goryczą smaku i ciemnym kolorze.

 

Opracowanie: Katarzyna Maj

Źródło: zmianynaziemi.pl

 

Dodaj komentarz