Czy powinno się uczyć dzieci, jak uprawiać żywność w ramach zajęć w szkole?

 

 

Współczesna epoka charakteryzuje się stale rosnącym postępem technologicznym, a nowe wynalazki zapewniły nam komfort i udogodnienia, o których wcześniej nawet nie marzyliśmy. Utraciliśmy jednak dużą część niezbędnej wiedzy i umiejętności, pozwalających nam przetrwać i dbać o nasze rodziny na własną rękę. Pojawia się, więc pytanie: czy jeśli obecny system nagle się zawali, czy znamy podstawy życia na tyle, aby przetrwać? Katastrofy naturalne zdarzają się cały czas, więc nie jest to tak nierealne, jak sądzimy. Dlatego też nauczanie naszych dzieci uprawiania własnego jedzenia może być dla nich bezcenną lekcją.

Naukowcy wykazali, że kiedy dzieci uprawiają swoją żywność rozwijają swego rodzaju „empatię pokarmową”, która jest głębszym związkiem z jedzeniem, co dalej prowadzi do zdrowszego życia. Te dzieci stosują lepszą dietę, jedzą więcej warzyw i owoców oraz lepiej rozumieją sam proces odżywiania. Ludzie w każdym wieku czerpią radość z ogrodnictwa, ale dzieci potrafią czerpać jej najwięcej i rozwijać umiejętności, takie jak:

 

  • Odpowiedzialność – dbanie o rośliny
  • Rozumowanie i odkrywanie – nauka o roślinach, zwierzętach, pogodzie, środowisku, żywieniu
  • Aktywność fizyczna – robienie jednocześnie rzeczy fajnych i potrzebnych
  • Zrozumienie – uczą się o przyczynie i skutku
  • Kreatywność – odkrywają nowe i ekscytujące sposoby uprawy żywności
  • Odżywianie – dowiedz się, skąd pochodzi świeża żywność
  • Pewność siebie – osiągają swoje cele i czerpią radość z jedzenia, które wyhodowali
  • Miłość do natury – uczą się o środowisku zewnętrznym w bezpiecznym i przyjemnym miejscu
  • Współpraca – ich praca obejmuje wspólną zabawę i pracę zespołową

 

Szef kuchni Raymond Blanc wezwał do uczynienia lekcji ogrodnictwa obowiązkowymi w szkołach, aby pomóc dzieciom poznawać wartość zdrowego odżywiania i ekologicznej żywności. Twierdzi też, że to świetna okazja, aby naprawdę połączyć się z jedzeniem. W czasach pełnych otyłości, chorób serca, cukrzycy i silnie przetworzonej żywności dzieci nauczą się magicznej czynności wytwarzania pokarmu z nasion, z ziemi lub z rzek, a następnie przekształcą je w coś prostego i smacznego. Co sądzisz o tym pomyśle?

 

Źródło: healthyfoodhouse.com

Tłumaczenie: Joanna MM

 

 


Dodaj komentarz