fbpx

Astronauci zjedli rzodkiewki wyhodowane na stacji kosmicznej

Na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej funkcjonuje eksperymentalny „ogródek warzywny” w którym astronauci hodują rzodkiewki. Warzywa trafić mają na Ziemię w celu przeprowadzenia badań, astronauci postanowili zjeść kilka wyhodowanych przez siebie okazów, aby przekonać się, jak smakują.

Mieszkańcy Międzynarodowej Stacji Kosmicznej już od kilku lat eksperymentują z uprawą różnych owoców i warzyw w kosmosie. Zadanie nie jest łatwe, gdyż panują tam warunki mikrograwitacji, zatem procesy fizyczne i chemiczne przebiegają nieco inaczej, niż na powierzchni planety.

Kosmiczny ogródek nazwano Plant Habitat-02. W jego doglądanie zaangażowana jest amerykańska astronautka Kate Rubins, przebywa na orbicie od października ubiegłego roku. Rubins zajmuje się na co dzień jeszcze innymi eksperymentami, wśród nich znajduje się sekwencjonowanie DNA, opracowanie szczepionek mRNA czy modyfikacje genetyczne.

Rubins na początku grudnia pochwaliła się efektami swojej ciężkiej pracy. Astronautka wyhodowała aż 20 sztuk rzodkiewek. Teraz pojawiła się informacja, że kilka z nich astronauci skonsumowali podczas świąt. Okazuje się, że rzodkiewki są tak samo smaczne, jak te wyhodowane na Ziemi. To wspaniała wiadomość z punktu widzenia kolonizacji innych planet.

Pozostałe rzodkiewki zostały spakowane i zamrożone w specjalnych mobilnych chłodniach. W kwietniu przyszłego roku powrócą wraz z Rubins na Ziemię i trafią do laboratoriów NASA, gdzie zostaną poddane dalszym testom. Naukowcy dokładniej sprawdzą ich smak, zapach i wartości odżywcze, a także porównają je z grupą kontrolną, która została wyhodowana na Ziemi. Wtedy powinniśmy dowiedzieć się, czy występują pomiędzy nimi jakieś istotne różnice, których astronauci nie dostrzegli podczas konsumpcji.

Źródło: NASA

Dodaj komentarz