Restauracja wprowadza karę za marnowanie jedzenia
Pewna niekonwencjonalna, lecz efektywna metoda została wprowadzona przez jedną z azjatyckich restauracji w stolicy Finlandii. Klienci, którzy pozostawiają na talerzach ponad 100 gramów jedzenia, muszą zapłacić karę w wysokości pięciu euro.
Takumi, restauracja w Helsinkach oferująca kuchnię azjatycką, proponuje klientom opcję “płacisz i jesz tyle, ile chcesz”.
Opłata za taką usługę wynosi od 13 do 16,90 euro, w zależności od dnia tygodnia. Klienci mają możliwość nałożenia dowolnej ilości jedzenia na talerz. Wybór jest szeroki – kilkadziesiąt rodzajów sushi, ciepłe potrawy azjatyckie, zupy i desery. Koniec marnotrawstwa
Niestety, goście restauracji Takumi podchodzili do tej oferty lekkomyślnie, nakładając na talerze ogromne ilości jedzenia, których potem nie byli w stanie zjeść. W przypadku sushi często konsumowali jedynie ryby i warzywa, pozostawiając ryż nietknięty.
Właściciel restauracji postanowił przeciwdziałać marnowaniu jedzenia, wprowadzając dodatkową opłatę. Każda osoba, która korzysta z tej oferty i pozostawia resztki jedzenia na talerzu, musi zapłacić karę. Pięć euro za każde 100 gramów.
“Od dłuższego czasu zastanawialiśmy się nad tym, jak rozwiązać ten problem. Konflikt na Ukrainie sprawił, że jeszcze bardziej zaczęliśmy przejmować się problemem głodu na świecie. Nie możemy pozwolić, aby tutaj marnowano jedzenie, podczas gdy w innych miejscach ludzie cierpią z powodu głodu” — wyjaśnił menedżer restauracji, Jingjing Chen.
Nowe zasady wprowadzone w restauracji zaczęły szybko przynosić pożądane efekty. Personel obsługujący musi wyrzucać znacznie mniej jedzenia, a właściciel liczy na to, że inni właściciele restauracji w Finlandii również zastosują podobne rozwiązania.
Problem głodu na świecie
W połowie 2022 roku ONZ opublikowało raport, według którego w 2021 roku jedna na dziesięć osób na świecie doświadczała niedoboru żywności. Na tę sytuację wpłynęły znacznie wzrost cen, konflikt na Ukrainie oraz problemy związane z dostawami.