Ponad 7,000 badań naukowych potwierdza, że kurkuma naprawdę może zmienić nasze życie: oto 7 wspaniałych sposobów na jej wykorzystanie.

Szafran indyjski jest jedną z najbardziej wszechstronnych i zbawiennych przypraw na całym świecie. Posiada silne właściwości lecznicze i charakterystyczny żółty kolor. Zastosowanie kurkumy w medycynie przynosi znakomite efekty i cenione jest od wieków niezależnie od kultury.

Jak twierdzi dr Mercola:

“Starożytne zastosowania lecznicze kurkumy zaczęły się kiedy odkryto, że jest ona znakomitym środkiem przeciwzapalnym i łagodzącym wszelkiego rodzaju dolegliwości i stany chorobowe tj. żółtaczka, bóle menstruacyjne, krew w moczu, krwotoki, bóle zębów, siniaki, bóle w klatce piersiowej, wzdęcia i kolki.

Nazwa “szafran indyjski” pochodzi od perskiego odpowiednika słowa “szafran”, oznaczającego żółto- pomarańczowy odcień używany do wytwarzania curry i żółtej musztardy.

Kurkuma należy do roślin hodowanych głównie w celu użytkowym, a Indie pozostają w ścisłej czołówce jej producentów zaraz obok Indonezji, Filipin, Chin, Tajwanu i Haiti. Przez tysiąclecia była używana jako silny środek przeciwzapalny zarówno w medycynie chińskiej jak i indyjskiej. Kurkumina, czyli główny środek farmakologiczny tej przyprawy, można przypisać do grupy środków przeciwzapalnych, które dostaniemy bez recepty, ze skutecznością tych środków, które jej wymagają.

Kurkumina natomiast nie powoduje niechcianych skutków tj. powstawanie wrzodów, zwiększone krwawienie czy też wystąpienie niechcianej reakcji alergicznej. To jednak powodują czasem inne leki.”

Kurkumina posiada silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, anty-rakotwórcze, anty-mutagenne i przeciwgrzybicze. Ta niezwykła przyprawa leczy stany zapalne, łagodzi objawy artretyzmu, dostarcza duże ilości żelaza, wapnia, białka, miedzi, magnezu, błonnika pokarmowego, niacyny, cynku i witamin K, E i C.

Już ponad 7,000 badań naukowych potwierdziło jej niezwykłą moc i nieskończone możliwości zastosowania leczniczego. Mówiąc krótko:

“Badania dowiodły, że kurkuma pomaga zredukować gazy i wzdęcia gromadzące się w brzuchu, zmniejsza przekrwienie i leczy stany chorobowe skóry tj. egzema, łuszczyca czy trądzik. Kolejne odnotowane lecznicze właściwości kurkumy przejawiają się w łagodzeniu bóli stawów i zmniejszaniu opuchlizny, a co za tym idzie, umożliwianiu większej swobody ruchu. Wyniki badań sugerują, że kurkuma pomaga też w leczeniu chorób zapalnych jelit, obniża poziom cholesterolu, wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego, łagodzi niestrawność, usprawnia funkcjonowanie wątroby i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Obniżone ryzyko zachorowania na raka i zahamowanie rozwoju komórek rakowych – szczególnie raka piersi, jelita grubego, prostaty, płuc czy białaczki u dzieci – również znajduje się na liście korzyści jakie przynosi kurkuma.”

Oto inne zastosowania lecznicze kurkumy:

Zwiększa odporność

Kurkuma jest bogata w lipopolisacharyd, który ma silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego jego regularne stosowanie wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega przeziębieniom i grypie.

Dba o zdrowe serce

Kurkuma zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu i rozkłada tłuszcze. 

Chroni wątrobę

Kurkuma oczyszcza organizm z toksyn dzięki dużej ilości enzymów, które zawiera.

Leczy rany

Kurkuma ma silne właściwości przeciwwirusowe i antyseptyczne, leczące rany, oparzenia i skaleczenia oraz łagodzące różne choroby skóry.

Łagodzi zapalenie stawów

Regularne stosowanie kurkumy skutecznie leczy zapalenie kości i stawów, reumatoidalne zapalenie stawów i bóle stawów.

Wspomaga trawienie

Kurkuma zwalcza stany zapalne jelit i leczy problemy trawienne, ponieważ ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Leczy depresję

Kurkumina ma silne działanie przeciwutleniające i jest bardzo pomocna w leczeniu depresji. 

Kontroluje masę ciała

Ta przyprawa pomaga również w procesie odchudzania, sprawia, że czujemy się nasyceni i pobudza wydzielanie żółci.

 

Teraz proponujemy następujące przepisy kurkumy, które pomogą ci zwiększyć spożycie tej niesamowitej przyprawy:

“Sok z kurkumy”

Składniki:

  • 13 mm korzenia kurkumy lub łyżeczka kurkumy w proszku,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól morska,

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w szklance, dokładnie wymieszaj i natychmiast wypij sok. 

“Kurkumowe Smoothie”

Składniki:

  • łyżeczka świeżej kurkumy lub kurkumy w proszku,
  • ½ szklanki mleka migdałowego lub kokosowego,
  • 1 i ½ szklanki mrożonego mango lub ananasa,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • łyżeczka korzenia maca,
  • 2 łyżki płatków kokosowych,
  • łyżeczka serc nasion konopi,

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze i ciesz się pysznym smakiem koktajlu kurkumowego!

“Złote mleko”

Składniki:

  • szklanka mleka migdałowego lub kokosowego,
  • ¼ łyżeczki wanilii,
  • ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru lub imbiru w proszku,
  • łyżeczka świeżego startej kurkumy lub kurkumy w proszku,
  • 2 łyżeczki nierafinowanego miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • ¼ szklanki wody,
  • szczypta goździków,

 

Sposób przygotowania: 

Wymieszaj wszystkie składniki w garnku, podgrzej mieszaninę (bez gotowania, na małym ogniu), a następnie wlej ją do szklanki i ciesz się pysznym napojem!

“Zupa z kurkumy” 

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • korzeń tartej lub posiekanej kurkumy,
  • przegotowana woda,

 

Sposób przygotowania:

Dodaj bulion i kurkumę do wrzącej wody, pozwól gotować przez około 15 minut, odcedź i ciesz się pyszną zupą.

“Herbata z kurkumą”

Składniki:

  • ½ łyżeczki startej (świeżej) kurkumy,
  • trochę soku z limonki (jedno wyciśnięcie),
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • nierafinowany i ekologiczny miód,
  • kubek gorącej wody,

 

Sposób przygotowania:

Podgrzej wodę i dodaj kurkumę, gdy tylko zacznie się gotować. Pozostaw na wolnym ogniu przez 5 minut, zdejmij z ognia i dodaj resztę składników. Po 10 minutach jest gotowa do spożycia.

 

“Kefir z kurkumą”

Składniki:

  • filiżanka rapadury lub cukru organicznego,
  • ½ szklanki ziaren kefiru wodnego,
  • ⅓ szklanki suszonego (całego) korzenia lub ⅓ szklanki świeżej kurkumy,
  • filiżanka świeżego imbiru,
  • woda źródlana lub przefiltrowana,

 

Sposób przygotowania:

Obierz i posiekaj kurkumę i imbir, a następnie dodaj je do wody, gdy tylko zacznie się gotować. Pozostaw je do wrzenia przez godzinę, a następnie usuń mieszaninę z ognia. Po ostygnięciu wlać do większego słoika, dodać ziarna kefiru i zostawić kefir w lodówce. Możesz zacząć z niego korzystać po 3-5 dniach.

 

“Jajecznica z kurkumą”

Dodaj szczyptę kurkumy do swojej jajecznicy, a otrzymasz zdrowe i smaczne śniadanie.

Wypróbuj te smaczne przepisy na kurkumę i czerp jak najwięcej korzyści z tej niesamowitej przyprawy!

 

źródło: Healthy Food House

Tłumaczenie: Joanna MM

One thought on “Ponad 7,000 badań naukowych potwierdza, że kurkuma naprawdę może zmienić nasze życie: oto 7 wspaniałych sposobów na jej wykorzystanie.

  • 15 marca 2019 at 20:38
    Permalink

    Dowiedziono , iz kurkuma w pastylkach nie dziala . Skuteczna i to bardzo skuteczna jest jedynie zagotowana i zmieszana z innymi przyprawami .

    Reply

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: