Deweloper zmniejsza apartamentowiec przy parku SGGW, chce aby “Wtopił się w zieleń”

Pierwotny projekt przewidywał budynek o wysokości 38 m. Po zmianach został on podzielony na dwie bryły o wysokości 22m.

– Odsuwamy się też o 4 m od krawędzi działki, żeby zrobić miejsce na korzenie drzew – zapowiada inwestor.

Inwestycja planowana przy ul. Bruna na Mokotowie, obok zamkniętego parku Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w ostatnich miesiącach budziła sporo protestów. Głównie ze strony mieszkańców istniejącego apartamentowca przy ul. Bruna, którzy nie mogli przeboleć, że stracą widok na park. Dziś pomiędzy ich budynkiem a parkiem stoi tylko niski budynek magazynowy. Protestowali też aktywiści, którzy obawiali się, że budowa podziemnego parkingu apartamentowca może zaszkodzić drzewom.

W odpowiedzi na protesty, inwestor postanowił zmienić plany budowy tak, aby nowy apartamentowiec bardziej wkomponował się w teren zielonego parku.

fot. materiały inwestora/BBGK

Dodaj komentarz