Owce walliserskie czarnonose wyglądają jak pluszowe maskotki i są świetnymi zwierzakami domowymi
Walliserska czarnonosa (niem. Walliser Schwarznasenschaf) to rasa owiec domowych, wywodząca się z południowej Szwajcarii. Wzmianki o niej pochodzą już z XV wieku! Mimo to oficjalnie uznano jej unikalność dopiero w latach 60-tych XX wieku.
Ta rasa owiec jest hodowana zarówno na mięso, jak i na wełnę.
Nietrudno je rozpoznać dzięki ich nietypowym cechom charakterystycznym: czarne pyszczki i uszy, długie, spiralne rogi oraz czarne plamki na kolanach, udach i kopytach.
Są niezwykle przyjacielskie i zdają się uwielbiać ludzi – z wzajemnością.
Nic dziwnego więc, że ogłoszono je najsłodszymi owcami na świecie!
Ich wełna jest niezwykle gęsta i gruba – średnica włókna wynosi około 38 mikronów, a długość – 100 mm lub więcej.
Co roku jedna owca daje około 4 kilogramy wełny.
Wełna tych owiec najlepiej nadaje się do robienia dywanów i filcu
Te czarnonose owce są znane ze swojego przyjaznego i pokojowego usposobienia, łatwo można je oswoić.
Tłumaczenie: Aleksandra Kotlęga
Źródło: awesomejelly.com