fbpx

Owce walliserskie czarnonose wyglądają jak pluszowe maskotki i są świetnymi zwierzakami domowymi

Walliserska czarnonosa (niem. Walliser Schwarznasenschaf) to rasa owiec domowych, wywodząca się z południowej Szwajcarii. Wzmianki o niej pochodzą już z XV wieku! Mimo to oficjalnie uznano jej unikalność dopiero w latach 60-tych XX wieku.

Ta rasa owiec jest hodowana zarówno na mięso, jak i na wełnę.

Nietrudno je rozpoznać dzięki ich nietypowym cechom charakterystycznym: czarne pyszczki i uszy, długie, spiralne rogi oraz czarne plamki na kolanach, udach i kopytach.

Są niezwykle przyjacielskie i zdają się uwielbiać ludzi – z wzajemnością.

Nic dziwnego więc, że ogłoszono je najsłodszymi owcami na świecie!

Ich wełna jest niezwykle gęsta i gruba – średnica włókna wynosi około 38 mikronów, a długość – 100 mm lub więcej.

Co roku jedna owca daje około 4 kilogramy wełny.

Wełna tych owiec najlepiej nadaje się do robienia dywanów i filcu

Te czarnonose owce są znane ze swojego przyjaznego i pokojowego usposobienia, łatwo można je oswoić.

 

 

 

Tłumaczenie: Aleksandra Kotlęga

Źródło: awesomejelly.com

 

Dodaj komentarz