fbpx
Festiwal Wibracje

Jak żywili się mieszkańcy Babilonu? Badacz odczytał przepisy mające niemal 4000 lat i… zrobił obiad

Profesor z Uniwersytetu Cambridge zajął się rozszyfrowywaniem pisma mieszkańców dawnej Mezopotamii. Celem jego najnowszych badań stała się kuchnia mieszkańców Babilonu z 1750 r.p.n.e. Badacz nie tylko je odczytał, ale również wykorzystał we własnej kuchni.

Starożytne kultury można badać na różne sposoby. Niektórzy koncentrują się na narzędziach pracy lub miejscach kultu. Inni natomiast zajmują się rozszyfrowaniem pisma, które czasem mówi znacznie więcej o kulturze niż drogocenne znaleziska.

Bill Sutherland, to naukowiec, który zdecydował się odejść od typowej procedury badań, by pójść o krok dalej i trochę się zabawić. Nie tylko odczytał i przetłumaczył przepisy kulinarne sprzed 3770 lat, ale również ugotował potrawy, które opisywały.

Za narzędzie posłużyła mu tablica z szyfrem, której wiek określa się na 3770 lat. Kiedy badacz odczytał tabliczkę, zdecydował, że ugotuje opisywane dania. W ten sposób mógł sprawdzić, w jaki sposób żywili się mieszkańcy Babilonu i co stanowiło podstawę ówczesnej diety.

– Interesuję się historią, więc odtworzenie tych przepisów wydawało się zabawne – umotywował Bill Sutherland.

Okazuje się, że dawne potrawy nie różniły się zanadto od tych, które spożywamy dzisiaj. W menu znalazły się: gulasz jagnięcy (który profesor określił „prostym i smacznym”), ciastka jęczmienne z porem i czosnkiem, oraz coś na kształt dzisiejszego wrapu z pomidorem i dymką cebuli („dobrze wygląda, ale trochę nudne”).

Podczas, gdy wiele potraw do złudzenia przypominało te dzisiejsze, profesor znalazł też kilka dań, których nie spotkał nigdy dotychczas. Na szczególną uwagę zasłużył „rosół elamicki”. Zupa zawierała w przepisie owczą krew, ale naukowiec zdecydował się zastąpić ją… płynnym sosem pomidorowym.

– Byłem zaskoczony, jak łatwo było stworzyć te starożytne potrawy z niewielką ilością modyfikacji i jakie były smaczne – dodał po smakowitym eksperymencie.

 

 

 

Opracowanie: Kamila Gulbicka
Źródło: mymodernmet.com

 

 

Komentarze Facebook

Dodaj komentarz