Polka zwyciężyła w konkursie na najlepszą domową pizzę neapolitańską
Agnieszka Eem otrzymała pierwszą nagrodę w konkursie na najlepszą pizzę neapolitańską wypiekaną w domu, zorganizowanym w Internecie przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej. Według jurorów, w Polsce panują złote czasy dla tego dania. Trzecie miejsce zajął również Polak, Adrian Gromek.
Trwający od końca lutego konkurs zorganizowany był w sieci, dla wszystkich chętnych. Rywalizacja polegała na przygotowaniu jak najlepszej pizzy neapolitańskiej w domowym piekarniku. Zdjęcie wypieku należało wysłać stowarzyszeniu. 20 zdjęć, które w pierwszym etapie rywalizacji otrzymały najwięcej polubień, przeszło do drugiego etapu. Zostały w nim ocenione przez 10 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, którzy brali pod uwagę kształt, sposób wypieczenia i prezentacji oraz użyte dodatki.
Drugie miejsce zajął Davide Cormaci z Rzymu.
Konkurs zakończył się w poniedziałek, wzięło w nim udział 726 wypieków z 50 krajów.
„Konkurs nie tylko potwierdził nadzwyczajne rosnące zainteresowanie, jakie ten doskonały przysmak wywołuje wśród amatorów i profesjonalistów na każdym kontynencie, ale pokazuje także, że przeżywa on złoty moment zwłaszcza w Polsce” – podkreślił prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) Antonio Pace.
„To swoisty złoty wiek, jaki nasze stowarzyszenie odkryło już jakiś czas temu, inaugurując w styczniu 2020 roku szkołę dla profesjonalistów w sercu Poznania, gdzie mimo pandemii odbyło się osiem szkoleń z kompletem uczniów” – dodał Antonio Pace, cytowany przez włoskie media.
„Teraz zachęceni rezultatami VeraPizzaContest 2021 jesteśmy w trakcie zorganizowania kursów dla amatorów dla bardzo wielu Polaków, którzy zafascynowani są prawdziwą neapolitańską pizzą” – zaznaczył Antonio Pace.
Wśród nagród dla zdobywców trzech pierwszych miejsc są zorganizowane przez stowarzyszenie kursy wypieku pizzy.