Szczecińscy naukowcy stworzyli zdrowe chipsy o zaskakującym składzie
Są kruche, smakowite, a co najważniejsze — zdrowe. Naukowcy ze Szczecina pod kierownictwem prof. Grzegorza Tokarczyka stworzyli przepis na unikalne i zdrowe chipsy. Główny składnik to… mięso z karpia.
Recepturę opracowali badacze z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, pod przewodnictwem prof. Grzegorza Tokarczyka z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa.
Lista składników potrzebnych do przygotowania tego smakołyku jest krótka — mięso karpia oraz skrobia (tapioka zamiast ziemniaczanej, aby chipsy nie pękały i zwiększały objętość podczas smażenia), a także pieprz, sól i odrobina cukru.
Rezultatem jest przekąska, która w 100 g ma średnio o kilkadziesiąt kalorii mniej niż tradycyjne chipsy czy prażynki, z jednocześnie kilkunastokrotnie wyższą zawartością białka. Zawiera również mniej tłuszczu (w tym szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych SFA), soli i węglowodanów, a dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, w tym głównie EPA i DHA.
Ta przekąska jest źródłem białka, szczególnie tego pochodzącego z ryb, które jest lepiej przyswajalne niż białko z mięsa zwierząt rzeźnych. Karpioki będą dostępne w formie usmażonej lub jako półprodukt do samodzielnego przygotowania (smażenia) w domu.
Przepis powstał dzięki dofinansowaniu z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach programu „Opracowanie technologii nowych i innowacyjnych produktów z karpia w celu zapewnienia całorocznego zbytu tego surowca z gospodarstw akwakultury” realizowanego w latach 2020–2023 za kwotę blisko 3 mln zł. Oprócz prof. Grzegorza Tokarczyka w projekcie uczestniczył także prof. Grzegorz Bienkiewicz z tego samego wydziału ZUT.