Zidentyfikowano przyprawę, która spowalnia proces starzenia organizmu
Ziołowe przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale potrafią także korzystnie wpłynąć na cały organizm. Spośród najbardziej popularnych przypraw, hiszpańskim naukowcom udało się wybrać tę, która ma najwięcej pożytecznych właściwości.
Zdaniem pracowników Uniwersytetu Miguela Hernandeza, każda gospodyni w kuchni powinna mieć goździki. Przyprawa ta jest silnym antyoksydantem i zawiera wiele związków fenolowych, które korzystnie wpływają na komórki ciała.
Naukowcy stwierdzili, że goździki – w porównaniu do innych przypraw, znacznie skuteczniej neutralizują wolne rodniki, które niszczą strukturę komórek ciała i przyspieszają proces jego starzenia. Hiszpańscy naukowcy zalecają dodawanie kilku „gwiazdek” suszonych goździków do dań obiadowych (zup i dań mięsnych), a także do kawy i herbaty. Ta aromatyczna przyprawa nie tylko wzbogaci smak przygotowanych potraw, ale i pozytywnie wpłynie na zdrowie
Źródło: tylkomedycyna.pl
.