fbpx
Festiwal Wibracje

Sok z kiszonych ogórków – nasz polski „superfood”

Spożywanie go przez tydzień pomaga mikroflorze jelitowej wrócić do normy (zwłaszcza po antybiotykoterapii i niewłaściwej diecie), a także uzupełnia niedobory mikroelementów. Sprawdzi się w diecie sportowca jak i u wszystkich osób, które walczą z nadwagą.

Kiszonki na zdrowie

Od kilku lat kiszonki zyskują coraz większą popularność na całym świecie. Kimchi czy kombucha to ich azjatyckie wersje – zazwyczaj dodaje się do nich wyraziste przyprawy i stawia na półkach „eko” – niestety ich ceny często są wygórowane. Tymczasem nasz polski zakwas, kiszona kapusta czy sok po kiszonych ogórkach to nie tylko tańsze zamienniki, ale również nasze lokalne przysmaki, które pod względem odżywczym w niczym nie ustępują tym azjatyckim.

Co zawiera sok?

Regularne spożywanie kiszonek podnosi naszą odporność – głównie poprzez pozytywny wpływ na mikrobiom, ale również za sprawą witamin i minerałów – wit. C, E i A, PP, K a także witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez i fosfor. Sok po ogórkach zawiera bakterie kwasu mlekowego, jest zatem bakterio i grzybobójczy. Zawodowi atleci i weekendowi sportowcy doceniają go za wysoką podaż sodu. Ten cenny minerał tracimy podczas intensywnego wysiłku, a także w gorące dni, gdy pocimy się intensywniej niż zwykle. Taki sok z powodzeniem zastąpi izotonik – już pół szklanki po treningu znacząco zwiększy wydajność organizmu i przywróci równowagę elektrolitową.

Regularne picie soku z ogórków wpływa na utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Pomoże w wypróżnianiu osobom cierpiącym na zaparcia, a wypity rano pobudzi metabolizm. Warto jednak pamiętać, że woda z ogórków może zawierać dużo soli. Zanim zdecydujesz się na zakup zapytaj lokalnego producenta o skład lub sprawdź na etykiecie. Im mniejsza zawartość soli na 100 ml soku, tym lepszy wybór. Smacznego!

 

Opracowanie: Kamila Gulbicka
Źródło: zdrowienapoziomie.pl

 

 

Komentarze Facebook

Dodaj komentarz