Jadalne drony? Tak! Polecą na ratunek ofiarom katastrof
Drony mogą być kluczowe podczas klęsk żywiołowych, transportując zaopatrzenie do ludzi w potrzebie, ale mogą one przenosić tylko około 30 procent swojej masy jako ładunek użyteczny.
A gdyby drony dostawcze były wykonane z jedzenia? Naukowcy opracowali mały obiekt latający ze skrzydłami wykonanymi z ciastek ryżowych.
Zespół ze Szwajcarskiego Federalnego Instytutu Technologii w Lozannie (EPFL) wymyślił, że skrzydła mogłyby pełnić jednocześnie rolę funkcjonalną dla lotu i ładunku, dzięki czemu dron byłby w stanie dostarczać więcej substancji odżywczych lub leków podtrzymujących życie.
Aby uformować skrzydło, ciastka ryżowe są laserowo cięte na sześciokąty i łączone żelatyną. Następnie są one owijane w ochronny plastik, zanim zostaną przymocowane do elementu latającego.
Jako klej testowano skrobię kukurydzianą i skrobię kukurydzianą z czekoladą, ale żelatyna wykazała silniejsze właściwości.
W prototypie dron był w stanie latać z prędkością 10 metrów na sekundę Teraz zespół chce przekształcić inne niejadalne kawałki, sugerując, że elementy strukturalne, takie jak lotka czy ster, mogłyby być drukowane 3D z jadalnego materiału. Poszukują również sposobów na transport wody na pokładzie.
Rozpiętość skrzydeł wynosząca około 70 centymetrów sprawia, że ciastko ryżowe i klej z żelatyny wystarczą do dostarczenia odpowiednika jednej porcji śniadaniowej – z 80 gramami pozostałymi na ładunek witamin lub wody.
Główny autor, Bokeon Kwak, powiedział, że skrzydło smakuje jak “chrupiące ciasteczko ryżowe z odrobiną surowej żelatyny”.
Badania zostały udokumentowane w pracy badawczej zatytułowanej Towards Edible Drones for Rescue Missions: Design and Flight of Nutritional Wings i jest tylko jednym z zastosowań inicjatywy badawczej szwajcarskiej uczelni o nazwie RoboFood, która ma na celu opracowanie jadalnych robotów w sposób, który maksymalizuje zarówno wydajność, jak i wartość odżywczą.
Zobacz też:
Źródło: Good News Network
Opracowanie i tłumaczenie: Agata Pałach, blog Nigdy za późno