Czy kakao, karob i żołędzie mogą pomóc chorym onkologicznie?
Czy kakao, karob i żołędzie mogą pomóc chorym onkologicznie? Okazuje się, że tak – potwierdzają to najnowsze badania naukowców z Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Wyniki ich pracy zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Food Chemistry” i nagrodzone w konkursie ogłoszonym przez rektorów obu uczelni.
Interdyscyplinarny zespół badaczy skoncentrował się na analizie właściwości melanoidyn – związków powstających w żywności podczas procesów termicznych, takich jak prażenie kawy czy wypiekanie chleba. Tym razem uwagę zwrócono na melanoidyny uzyskane z ziaren kakaowych, strąków karobu i żołędzi dębu czerwonego. Celem było sprawdzenie, jak ich struktura wpływa na aktywność antyoksydacyjną, przeciwzapalną oraz cytotoksyczną wobec komórek ludzkiego raka okrężnicy.
– Opracowałyśmy metodę izolacji melanoidyn z prażonych ziaren kakaowych, żołędzi dębu czerwonego i strąków karobu. Przeprowadziłyśmy badania ich składu chemicznego i struktury. Wyniki pokazują, że melanoidyny z tych roślin mają silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz zawierają bioaktywne związki fenolowe, które mogą zapobiegać nowotworom, uwalniające się podczas trawienia. Wszystkie badane melanoidyny wykazywały aktywność cytotoksyczną wobec komórek raka jelita grubego, zależną od ich stężenia i czasu. Najsilniejsze działanie miały melanoidyny z prażonych żołędzi dębu czerwonego – wyjaśnia dr hab. inż. Joanna Oracz z Instytutu Technologii i Analizy Żywności Politechniki Łódzkiej.
Badania wykazały jednoznacznie, że wszystkie badane rodzaje melanoidyn były cytotoksyczne wobec komórek raka jelita grubego. Intensywność tego działania zależała od stężenia melanoidyn i czasu ich oddziaływania na komórki nowotworowe. Szczególnie obiecujące okazały się melanoidyny pozyskane z prażonych żołędzi dębu czerwonego, które wykazywały najwyższą aktywność cytotoksyczną.
To odkrycie stanowi istotny przełom, gdyż dotychczas nie publikowano danych na temat potencjalnego działania cytotoksycznego melanoidyn z tych konkretnych źródeł. Nowe informacje mogą znacząco wpłynąć na rozwój innowacyjnych terapii wspomagających leczenie nowotworów jelita grubego, dając nadzieję chorym na skuteczniejsze metody leczenia.
Nagrodzony artykuł został przygotowany przez zespół w składzie: dr hab. inż. Joanna Oracz (PŁ), prof. dr hab. n. med. Urszula Lewandowska (UMed), dr n. med. Katarzyna Owczarek (UMed), lek. Miłosz Caban (UMed), dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. PŁ (PŁ) oraz prof. dr hab. inż. Dorota Żyżelewicz (PŁ).
Źródło: sciencedirect.com