Polka stworzyła opakowanie, które można zjeść

Róża Rutkowska, absolwentka School Of Form na kierunku Industrial Design, zaprojektowała rewolucyjne opakowanie, które nazwała SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Jego wyjątkowość polega na tym, że nie jest wyprodukowane, a wyhodowane. Sam proces rośnięcia przypomina proces dojrzewania cebuli, czyli przez nawarstwianie. Dodatkowym atutem jest to, że nie wymaga światła, sterylnych warunków ani zaawansowanych technologii.

SCOBY ma zastąpić plastik. “Tkanina” stworzona jest z grzybka kombuchy i utrzymuje żywność świeżą przez sześć miesięcy. Żeby ją wyhodować, potrzeba na to dwóch tygodni. A gdy przestanie być potrzebna, można ją wyrzucić na kompost albo po prostu zjeść wraz z zawartością.

Z informacji o SCOBY zamieszczonej na stronie Międzynarodowego konkursu dla młodych projektantów na Łódź Design Festival, można się dowiedzieć, że materiał SCOBY karmiony jest wyciągiem z odpadów rolniczych. SCOBY hodowane jest przez rolników nie tylko w celu produkcji opakowań, lecz także ze względu na cenny produkt uboczny, który jest, zależnie od stężenia, naturalnym nawozem albo napojem probiotycznym.

 

 

Czytaj więcej na: kobieta.gazeta.pl

Foto: materiały prasowe


Dodaj komentarz