Zmiana ilości niektórych kwasów tłuszczowych w diecie może zmniejszać nasilenie migren
Zmiana diety polegająca na obniżonym spożyciu niektórych kwasów tłuszczowych przyczynia się do zmniejszenia bólów głowy u pacjentów w okresie 16 tygodni — czytamy na łamach najnowszego „BMJ”
Autorami odkrycia (https://doi.org/10.1136/bmj.n1448) są badacze z Wydziału Psychiatrii Szkoły Medycznej University of North Carolina w Chapel Hill (USA).
Jak mówią, migrena jest jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności na świecie, tymczasem obecne terapie w wielu przypadkach nie zapewniają pacjentom pełnej ulgi. Jednak pojawiła się nadzieja w postaci niewielkiej zmiany diety, która wydaje się skutecznie zmniejszać liczbę migrenowych bólów głowy.
„Nasi przodkowie jedli bardziej zróżnicowane ilości i rodzaje tłuszczów w porównaniu do nas — mówi główna autorka publikacji dr Daisy Zamora. – W naszej diecie w ostatnim czasie bardzo wzrosła ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza, a które spożywamy w postaci olejów dodawanych do wielu przetworzonych produktów spożywczych, takich jak chipsy, krakersy i granola”.
Klasami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ujętych w omawianym badaniu były: omega-6 (n-6) i omega-3 (n-3). Oba pełnią ważne funkcje w naszym ciele, jednak muszą być w odpowiedniej równowadze, ponieważ – co wykazały wcześniejsze badania — kwasy omegą-3 zmniejszają stan zapalny w organizmie, a niektóre pochodne omega-6 promują stany bólowe. Jednak ze względu na ilość spożywanej obecnie przetworzonej żywności większość z nas przyjmuje znacznie więcej kwasów tłuszczowych n-6, za to mniej n-3.
Aby sprawdzić, czy ilość wymienionych kwasów tłuszczowych w diecie może wpływać na bóle głowy, zaproszono do badania 182 pacjentów ze zdiagnozowanymi migrenami. Oprócz dotychczasowego leczenia na 16 tygodni wdrożono im jedną z trzech diet: kontrolną (która utrzymywała ilość kwasów tłuszczowych n-6 i n-3 na poziomie przeciętnego mieszkańca krajów wysokorozwiniętych), dietę o zwiększonej ilości n-3 i utrzymanym poziomie n-6 oraz dietę wzbogaconą o n-3 i obniżoną o kwasy n-6. Uczestnicy — prócz diety — otrzymali elektroniczne dzienniczki do notowania, jak często i przez ile godzin dziennie odczuwali ból głowy.
„Otrzymane wyniki okazały się całkiem obiecujące — opowiada dr Zamora. – Pacjenci, którzy stosowali którąkolwiek z dwóch testowanych diet, odczuwali mniejsze bóle głowy niż ci z grupy kontrolnej. Przy czym osoby na diecie wzbogaconej w kwasy tłuszczowe n-3 i z niską zawartością n-6 doświadczyli największej poprawy”.
Jak mówi autorka, zgłaszali oni mniej dni w miesiącu z bólami głowy, a niektóre osoby mogły nawet zmniejszyć ilość przyjmowanych leków.
„Warto zaznaczyć, że w naszym badaniu celowo testowaliśmy kwasy tłuszczowe n-3 pochodzące z ryb, a nie z suplementów diety – dodaje współautorka badania dr Keturah Faurot. – I trzeba podkreślić, że opisane przez nas odkrycia nie dotyczą stosowania suplementów”.
Zamora twierdzi, że hipoteza o wpływie niektórych kwasów tłuszczowych na ból ma zastosowanie do wielu rodzajów bólu przewlekłego. Dlatego wraz z kolegami pracuje obecnie nad nowym badaniem mającym na celu przetestowanie modyfikacji diety w innych zespołach bólowych.
Tekst: Katarzyna Czechowicz, naukawpolsce.pap.pl