Co jeść, aby na wiele lat zachować sprawność mózgu? Dietetyczka z Harvardu wskazuje „witaminę numer 1”
„Najważniejszymi witaminami, jeśli chodzi o zachowanie młodego i zdrowego mózgu, są witaminy z grupy B” – twierdzi dr Uma Naidoo, dietetyczka i psychiatra, zajmująca się zaburzeniami odżywiania. Ekspertka ds. mózgu i wykładowczyni na Harvard Medical School wskazuje korzyści płynące ze spożywania konkretnych witamin z grupy B oraz produkty, w których je znajdziemy.
Uma Naidoo podzieliła się swoimi poradami w artykule opublikowanym przez CNBC News. Naukowczyni zwraca w pierwszej kolejności uwagę na dobrze zbilansowaną dietę, w której utrzymaniu ważne jest upewnienie się, że dostarcza się organizmowi wszystkich właściwych witamin, niezbędnych w zapobieganiu pogarszania się funkcji poznawczych.
— Biorąc pod uwagę, że ryzyko chorób neurologicznych wzrasta wraz z wiekiem, jedno pytanie, które często dostaję od moich pacjentów, brzmi: jaka witamina najlepiej chroni nasze starzejące się mózgi? — mówi Naidoo, porównując mikrobiom organizmu do odcisków palca, podkreślając, że plan żywieniowy powinien być spersonalizowany.
— Jednak witaminy, które są moim zdaniem najważniejsze w zachowaniu młodego i zdrowego mózgu, to witaminy z grupy B — dodaje ekspertka.
Czym grozi niedobór witamin z grupy B
Badania przeprowadzone na Wayne State University School of Medicine dowiodły, że depresja, demencja i niepełnosprawność intelektualna związane są często z niedoborem witamin z grupy B.
„Niedobór witaminy B12 jest przyczyną problemów poznawczych, częściej niż myślimy, zwłaszcza wśród osób starszych, które mieszkają same i nie odżywiają się prawidłowo” — stwierdził Rajaprabhakaran Rajarethinam, psychiatra i główny autor badań.
Lista witamin z grupy B
Wyróżniamy osiem różnych witamin z grupy B. Każda z nich wpływa na zdrowie w inny sposób. Przykładowo niedobory witaminy B1 (tiamina) mogą się objawiać zaburzeniami koncentracji, upośledzeniem pamięci krótkotrwałej i rozdrażnieniem. Witamina B2 (ryboflawina) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego. Z kolei witamina B9 (kwas foliowy) wspiera optymalne funkcjonowanie neuroprzekaźników. Witamina B12 wspomaga natomiast rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego.
Źródła witaminy B
Według Naidoo witaminy z grupy B łatwo wprowadzać do diety, ponieważ żywność bogata w jedną witaminę B często zawiera „wiele, jeśli nie wszystkie witaminy z grupy B”.
Ekspertka wskazuje sześć produktów bogatych w witaminę B, które sama je codziennie:
Jedno jajko zawiera jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na witaminę B7, a także zawiera niewielkie ilości wielu innych witamin z grupy B.
Jogurt naturalny jest bogaty zarówno w witaminę B2, jak i witaminę B12, a także w naturalne probiotyki, które wspierają jednocześnie zdrowie jelit i zdrowie psychiczne.
Rośliny strączkowe – czarna fasola, ciecierzyca i soczewica pomagają poprawić nastrój i zdrowie mózgu. Są doskonałym źródłem witaminy B9 i zawierają niewielkie ilości witaminy B1, witaminy B2, witaminy B3, witaminy B5 i witaminy B6.
Łosoś – naturalnie bogaty we wszystkie witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B2, witaminę B3, witaminę B6 i witaminę B12.
Nasiona słonecznika – są jednym z najlepszych roślinnych źródeł witaminy B5. Kilka łyżek stołowych nasion słonecznika może zapewnić ok. 20 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
Zielone warzywa liściaste – rośliny takie jak szpinak, burak liściowy i kapusta są doskonałym źródłem witaminy B9 i mogą wpływać na poprawę nastroju.
Źródło: CNBC News
Pingback:Co jeść, aby na wiele lat zachować sprawność mózgu? Dietetyczka z Harvardu wskazuje „witaminę numer 1” – Wiadomości ze świata