Solein, niezwykła substancja, która w przyszłości może zastąpić pełnowartościowe pokarmy takie jak mięso, chleb, makaron czy jogurt

Idea tego nowego produktu narodziła się w agencji kosmicznej NASA. Badania nad nim prowadziła firma Technical Research Centre of Finland wraz z uczelnią Lappeenranta University of Technology. Z czasem tematem zainteresowała się również Europejska Agencja Kosmiczna, jej fiński oddział, wspierający nowe technologie i innowacje, zaprosił startup Solar Food do współpracy.

Nowy pokarm który udało się stworzyć nosi nazwę Solein. Jest to sproszkowane białko, które wyglądem i smakiem przypomina zwykłą mąkę. Można je spożywać zamiast chleba, makarony czy nabiału, dodawać do innego pożywienia czy konsumować osobno. Z Soleinu łatwo uformować konkretną strukturę, na przykład włókien przypominającą mięso, a później wydrukować ją przy użyciu drukarki 3D.

Metoda wytwórcza Soleinu bazuje na naturalnym zjawisku fermentacji i jest podobna do produkcji wina czy piwa. Dodatkowo niewielkie ilości wody poddaje się w tym przypadku działaniu prądu, który rozbija jej cząsteczki na atomy wodoru. Bakterie, które są zanurzone w cieczy, zaczynają pracować i zjadać zarówno wodór, jak i dwutlenek węgla zawarty w powietrzu. Pozwala to namnożyć się mikroorganizmom w cieczy. Po skończonym procesie uzyskaną substancję się osusza.

Jak zapewniają na stronie startupu Solar Foo pomysłodawcy projektu, to innowacyjne pożywienie jest 100 razy bardziej przyjazne środowisku niż każdy inny odzwierzęcy czy roślinny pokarm. Do wyprodukowania takiej samej ilości wołowiny wołowiny co Soleinu, potrzeba aż 1550 razy więcej wody.

Niepodważalnym atutem jest również fakt,  że Solein nie ulega wyczerpaniu i można tworzyć go bez ograniczeń. Nie wymaga gruntów ornych, systemów irygacji czy dostępu do światła słonecznego. Do wytworzenia jednego kilograma substancji wystarczy dosłownie kropla wody, a sam proces kosztuje pięć euro. Jak podaje„Guardian”, Solar Food chce uzyskać wymagane pozwolenia w kategorii nowej żywności  i wejść na rynek w ciągu dwóch lat.

To nowy rodzaj pożywienia, nowy rodzaj białka, odmienny od wszystkiego, co obecnie znajduje się na rynku. Do jego wytworzenia nie potrzebujemy ani rolnictwa, ani akwakultury. Karmimy bakterie powietrzem z zawartością dwutlenku węgla i bąbelkami wodorowymi, które powstają przez traktowanie wody prądem – tłumaczy CEO Solar Food, Pasi Vainikka.

 

One thought on “Solein, niezwykła substancja, która w przyszłości może zastąpić pełnowartościowe pokarmy takie jak mięso, chleb, makaron czy jogurt

  • 24 sierpnia 2019 at 16:49
    Permalink

    Sposób działania podobny do maszyny, która produkowała biblijną mannę przez 40 lat.
    Polecam książkę “Deus Est Machina” autorów Rodney Dale i George Sassoon.
    Był to niewątpliwie eksperyment żywnościowy na wybranej populacji Izraelitów.Krążyli po pustyni, którą można przejść z noclegami przez parę miesięcy.Ciekawe, że nikt przez te lata nie umarł (w każdym razie nie ma takich informacji).Dopiero po dojściu do ziemi Obiecanej, kiedy manna przestała “spadać z Nieba” starzy ludzie ,którzy dawno przekroczyli swój wiek biologiczny zaczęli nagle umierać jak było przepowiedziane, że starzy ludzie zobaczą tą Ziemię ale do niej nie wejdą.

    Reply

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: