fbpx

Manuka – miód, który zabija każdy rodzaj bakterii

Miód to jeden z cudów Natury, i mimo swojego przepysznego smaku, oferuje również niezliczoną ilość korzyści zdrowotnych. Każdy rodzaj miodu ma silne właściwości antybakteryjne, ale jednym z tych o najpotężniejszym działaniu jest miód manuka.

To produkt wytworzony przez pszczoły miodne, które żywiły się drzewem manuka. Ma wyjątkowy, ciemnobrązowy kolor i silniejsze właściwości lecznicze niż zwykły miód. Surowy miód był używany przez wszystkie starożytne cywilizacje, zwłaszcza w leczeniu ran i infekcji ze względu na silne właściwości odkażające.

Według doktora Josha Axe’a:

„O zaletach miodu manuka już od dawna jest głośno w świecie naturalnego podejścia do zdrowia, a w ostatnich latach mówi się o nim jeszcze więcej ze względu na coraz większą ilość badań naukowych, które zaczynają popierać medycynę ludową, w której miód manuka był używany od tysięcy lat. Oto niektóre z najważniejszych korzyści zdrowotnych miodu Manuka:

  • Pomaga przy dysbakteriozie przewodu pokarmowego, niskiej zawartości kwasu żołądkowego i refluksie kwasowym
  • Może pomóc w leczeniu trądziku i egzemy
  • Przeciwdziała gronkowcowi złocistemu opornemu na metycylinę
  • Leczy oparzenia, rany i owrzodzenia
  • Zapobiega próchnicy zębów i zapaleniu dziąseł
  • Pomocny w leczeniu zespołu jelita drażliwego i nieswoistego zapalenia jelit
  • Dobry na ból gardła i odporność
  • Łagodzi alergie
  • Może być stosowany w zabiegach kosmetycznych i dla ogólnej poprawy zdrowia
  • Poprawia jakość snu

Miód manuka okazał się hamować ponad 60 różnych gatunków bakterii, wirusów i grzybów. Zawiera wysokie stężenie przeciwutleniaczy i naturalnych związków, takich jak peptydy, polifenole, kwasy organiczne i enzymy.

Swoje silne właściwości antybakteryjne zawdzięcza wysokiej kwasowości, która jest wynikiem dużej zawartości naturalnie występującego nadtlenku wodoru. Miód manuka okazał się zwalczać gronkowca złocistego, a także helicobacter pylori, rodzaju bakterii występującej w żołądku, związanej z rakiem żołądka.

Naukowcy są coraz bardziej zaniepokojeni opornością drobnoustrojów – ciągły proces opracowywania nowych leków antybiotykowych przeciwko szczepom mikrobów, które były odporne na leki, ostatecznie doprowadzi do powstania superbakterii. Te ostatecznie staną się oporne na wszystkie antybiotyki, dlatego muszą być zwalczane z pomocą naturalnych produktów.

Miód manuka jest uważany za jedną z możliwych alternatyw do antybiotyków. Eksperci podkreślają jego antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze właściwości, a badania pokazują, że wspomniane szczepy nie rozwijają odporności za miód manuka.

Dlatego też może być on używany zarówno jako antybiotyk miejscowy, jak i doustny. Można go aplikować na zadrapania, rany, otarcia i zainfekowane obszary, a także stosować doustnie w leczeniu infekcji żołądka i jelit.

Więcej o innych roślinnych środkach przeciwbakteryjnych przeczytasz TU

Tłumaczenie: Ola Kotlęga

Źródło: healthyfoodhouse.com

 

Dodaj komentarz