Glifosat a celiakia. Czy jest się czym martwić?
W 2009 r. amerykańscy badacze odkryli, że w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat nastąpił 4-krotny wzrost częstości występowania celiakii w młodszym pokoleniu. Badacze wysuwają tezę, że jednym z głównych winowajców może być glifosat.
Glifosat a celiakia
U coraz większej liczby osób diagnozuje się chorobę trzewną, czyli celiakię. Ta choroba autoimmunologiczna, w której dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej jelit, powoduje biegunkę, utratę masy ciała, wzdęcia, przewlekłe zmęczenie a w dalszej konsekwencji nawet niedokrwistość i niedożywienie.
Głównym czynnikiem wywołującym chorobę trzewną jest białko poszczególnych zbóż: gliadyna występująca w pszenicy, sekalina w życie oraz hordeina w jęczmieniu. Celiakia nie jest alergią na gluten, ale chorobą o podłożu genetycznym (tzn. że zapadalność na chorobę może być uwarunkowana obecnością konkretnych genów – HLA-DQ2 i HLA). Na skutek kontaktu z glutenem dochodzi do zaniku kosmków jelitowych – w efekcie czego może dojść do przewlekłych stanów zapalnych w jelitach i zaburzeń w układzie pokarmowym.
Choć wciąż nie ma wystarczających danych na temat tego, co wywołuje celiakię, wiele badań sugeruje, że obecność glifosatu – czyli herbicydu niszczącego chwasty w produkcie Roundup firmy Monsanto – może być głównym winowajcą trudnej choroby. I choć Światowa Organizacja Zdrowia i stan Kalifornia uznały już glifosat za czynnik rakotwórczy – wciąż nie ma miarodajnych danych, które potwierdziłyby tezę na temat związku spożycia glifosatu z chorobą trzewną.
„Celiakia i nietolerancja glutenu, to rosnący problem na całym świecie, ale szczególnie w Ameryce Północnej i Europie, gdzie cierpi na to szacowane 5-proc. populacji” – napisali naukowcy w 2013 r. w metaanalizie na temat potencjalnego związku celiakii z glifosatem.
Możliwe związki
Anthony Samsel, autor badania twierdzi, że u zwierząt laboratoryjnych, które wystawiono na działanie glifosatu zaobserwowano objawy podobne do tych, które występują przy celiakii lub nietolerancji na gluten. Jak to możliwe? Zdaniem badacza, celiakia wiąże się z upośledzeniem enzymów cytochromu P450. Wiadomo, że glifosat hamuje enzymy cytochromu P450. Ponadto spożywanie glifosatu może wiązać się z zaburzeniami w mikrobiocie jelitowej – choć działanie składniku na bakterie jelitowe nie zostało jeszcze do końca poznane.
Przypomnijmy, że amerykańskie uregulowania prawne dopuszczają wysokie stężenia glifosatu w ludzkim organizmie. Dopuszczalna dzienna dawka wynosi 1,75 mg/kg/dzień – w Europie stosuje się normę 0,3 mg/kg/dzień. Badania przeprowadzane na szczurach wykazały uszkodzenie nerek i wątroby (zaobserwowano mutacje w 4 tys. genów) już poprzez ekspozycję na glifosat po podaniu dawki 0,05×10-9.
O glifosacie pisaliśmy też TUTAJ.
Opracowanie: Kamila Gulbicka
Źródła: 5mindlazdrowia.pl oraz dietetycy.org