Bakterie pozyskane z pszczelego miodu alternatywną dla antybiotyków
Miód używany był do ochrony przed infekcjami przez tysiąclecia. Jaki jest jego klucz do posiadania właściwości przeciwdrobnoustrojowych?
Naukowcy z Lund University w Szwecji zidentyfikowali nietypową grupę 13 bakterii kwasu mlekowego znajdujących się we świeżym miodzie, pobranym wprost z żołądka pszczoły. Takie bakterie obecnie testowane są na ludziach, którzy zostali zarażeni ciężkimi patogenami- gronkowiec złocisty, pałeczka ropy błękitnej oraz paciorkowiec kałowy. Kiedy bakterie kwasu mlekowego nakładano na patogeny w laboratorium, to przeciwdziałały one każdej z wymienionych bakterii. Chociaż wpływ bakterii kwasu mlekowego na ludzi został zbadany całkiem niedawno i to tylko w warunkach laboratoryjnych, to były już one sprawdzane u koni w leczeniu ran. Na 10 zwierząt wszystkie zostały skutecznie wyleczone. Naukowcy uważają, że klucz do znakomitych wyników leży w szerokim spektrum substancji czynnej.
Antybiotyki składają się głównie z jednej substancji czynnej, czyli są skuteczne przeciwko wąskiemu spektrum bakterii. 13 bakterii kwasu mlekowego wytwarza właściwy rodzaj związków przeciwbakteryjnych w zależności od potrzeby. Wydaje się, że działały one znakomicie chroniąc miód pszczół i ich samych przed drobnoustrojami.
Następnym krokiem w badaniach jest zbadanie skuteczności wobec miejscowych infekcji u ludzi i u zwierząt. Wyniki badań mają duże znaczenie dla krajów rozwijających się, gdzie miód jest łatwo dostępny.
Źródło: http://www.sciencedaily.com/