Czyści jelita, spowalnia starzenie, regeneruje organizm. Drogocenny pokarm pszczół może jeść także człowiek
Pierzga, która jest pokarmu dla pszczół, posiada także liczne korzyści dla zdrowia człowieka. Substancja ta zawiera mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Odkryj jak ją zastosować i dlaczego warto ją włączyć do codziennej diety.
Czym jest pierzga?
Pierzga to pokarm dla pszczół, który te pracowite owady samodzielnie produkują. Pszczoły często możemy zauważyć na owocowych drzewach i w rabatach, gdzie zbierają pyłek kwiatowy. Następnie przewożą go do ula, gdzie łączy się on ze wydzieliną pszczół i miodem, tworząc pierzgę — małe ciemnobrązowe kłaczki.
Pszczoły magazynują pierzgę w plastrach w ulu, gdzie zachodzi fermentacja mlekowa, sprawiając, że pierzga jest odporna na pleśń i procesy gnilne. To genialny sposób na gromadzenie przez pszczoły zapasów na zimę. Pszczelarze często zbierają i przechowują pierzgę, aby wczesną wiosną karmić nią swoje pszczoły. Stanowi ona pokarm nie tylko dla dorosłych pszczół, ale również dla larw.
Korzyści z pierzgi
Pierzga, chociaż jest produktem spożywanym przez pszczoły, może dostarczyć również człowiekowi wielu korzyści zdrowotnych. Można ją nabyć w sklepach zielarskich lub bezpośrednio od pszczelarzy, a warto to zrobić, ze względu na jej mnogość pozytywnych właściwości:
- odnawia organizm i podnosi odporność
- jest pomocna w przypadku przewlekłego stresu
- poprawia koncentrację
- ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zwłaszcza w stanach depresyjnych
- oczyszcza wątrobę
- zapobiega zaparciom
- spowalnia procesy starzenia się organizmu
Jak stosować pierzgę?
Pierzgę można spożywać na różne sposoby zależnie od osobistych preferencji. Można ją ssać jak cukierki, albo po prostu połknąć. Jeśli ktoś woli formę płynną, pierzgę można rozpuścić w wodzie i wypić.
Najlepiej zalać ją wodą o temperaturze około 40 stopni Celsjusza i odstawić na kilka godzin — to pozwoli maksymalnie wykorzystać jej właściwości. Zaleca się spożywanie około 1 łyżki pierzgi dziennie.
Jednak osoby skłonne do alergii powinny być ostrożne. Jeśli jesteś uczulony na produkty pszczele, powinieneś sprawdzić, czy mrzesz ją spożywać.