Kraków najlepszym miejscem do zjedzenia posiłku w Europie – według Europejskiej Akademii Gastronomii

Kraków został ogłoszony Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019 r., wyprzedzając stolicę Portugalii – Lizbonę.

Rafael Anson Oliart, prezes Europejskiej Akademii Gastronomii, który przyznał nagrodę, powiedział, że jednym z powodów wyboru polskiego miasta były doskonałe menu oferowane w krakowskich restauracjach, oraz wysokiej jakości produkty pozyskiwane od lokalnych producentów.

Wiele spośród krakowskich restauracji odznaczonych zostało rekomendacjami Michelin. W Przewodniku polecanych jest 26 lokali gastronomicznych w tym mieście, z których większość znajduje się na rynku głównym, nad Wisłą i na ulicach dawnego Kazimierza.

 “Jesteśmy zaszczyceni, że Europejska Akademia Gastronomiczna, przyznając po raz pierwszy tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019 r., wybrała właśnie Kraków.” – powiedział po ogłoszeniu informacji prezydent Krakowa Jacek Majchrowski.

“Kraków i Warszawa od wielu lat podlegają inspekcjom Michelin. Przez te lata nasze miasto nigdy nie różniło się zbytnio od ocen przyznawanych najlepszym restauracjom na świecie, jednak dotąd Kraków nie został doceniony na gastronomicznej mapie Polski”- mówi Marcin Filipkiewicz, Szef Kuchni Hotelu Copernicus na krakowskiej Starówce.

“Kraków traktowany był jako kolebka historii, zabytków i szkolnictwa wyższego, zapominano o walorach kulinarnych, jakie można tu znaleźć. Wybór Krakowa daje ogromne możliwości pokazania na arenie międzynarodowej, że nasze miasto ma bogatą historię gastronomiczną.” – dodaje Filipkiewicz.

Marcin Filipkiewicz, jest jednym z najbardziej utytułowanych polskich kucharzy na świecie, mocno wierzy w polską scenę kulinarną i poziom polskich kucharzy.

“Polscy szefowie kuchni są głodni sukcesu. Potrafią ciężko pracować, mają też coraz większą świadomość swojej wartości.” – podsumowuje Filipkiewicz.

Źródło: thefirstnews.com


Dodaj komentarz