Już wkrótce to warzywa, a nie leki, będą przepisywane przez lekarzy, żeby zapobiegać chorobom

Już niedługo, zamiast leków od lekarza dostaniemy skierowanie na spożywanie zdrowszych posiłków. Wszystko to, żeby uniknąć chronicznych chorób układu sercowego czy cukrzycy.

Niedawno przeprowadzone badania pokazały, że wypisywanie recept na jedzenie, znacząco poprawiłoby stan zdrowia ludzi, co z kolei przyniosłoby długofalowe korzyści w ekonomii kraju. W Stanach Zjednoczonych Medicare oraz Medicaid wprowadziły w życie nowy pomysł polegający na przepisywaniu jedzenia na receptę. Użyły one danych zgromadzonych przez komputerową symulację przykładowych reprezentantów w National Health and Nutrition Examination Survey.

Zbadano dwie opcje. Pierwszą z nich było zalecenie przyjmowania 30% owoców oraz warzyw. Druga opcja zalecała taką samą ilość, ale szerszej gamy produktów: owoców, warzyw, ziaren, orzechów, nasion, owoców morza i olei roślinnych. Obie opcje zostały skomponowane właśnie przez te dwie grupy ubezpieczeniowe.

Spożywanie warzyw i owoców zredukowało liczbę chorób układu sercowo-krążeniowego o dokładnie 1.93 miliona przypadków zachorowań. Przy zastosowaniu szerszej gamy produktów zanotowano jeszcze większą liczbę – 3.28 milionów przypadków zapobiegnięcia chorobom. W sumie udało się uniknąć 120 000 zachorowań na cukrzycę.

Zalecenie zdrowego jedzenia nie tylko zmniejszyło liczbę zdiagnozowanych pacjentów, ale pozytywnie wpłynęło na funkcjonowanie publicznej służby zdrowia. Dzięki inicjatywie zaoszczędzono ponad 140 miliardów dolarów.

Dane zachęcają do finansowania i “przepisywania na receptę” zdrowego jedzenia. Przyczyniłoby się to do uniknięcia chorób i do bardziej opłacalnego stylu życia. Wydawanie pieniędzy na zdrowszą żywności byłoby znacznie lepsze niż opłacanie szpitali i leczenia. Jak to mówią, lepiej zapobiegać, niż leczyć.

 

Źródło: agriculture.com.ph

Tłumaczenie: Joanna Słupek Suovna Translation

Dodaj komentarz