Malmö. W 2020 roku żywność eko w szkołach, szpitalach i placówkach publicznych

Władze szwedzkiego miasta Malmö chcą aby wszystkie instytucje sprawujące nadzór nad zbiorowym żywieniem: szkoły, szpitale i inne serwowały wyłącznie żywność ekologiczną.Ta deklaracja to część programu zakupów odpowiedzialnych w 100% zaaprobowanego przez radę miejską w 2010 roku – czytamy w serwisie Natural Products Online.

 

„Każdy w Malmo ma prawo do dobrej żywności” czytamy się w dokumencie. W praktyce program działa dzięki zaaplikowaniu szwedzkiego modelu Eat S.M.A.R.T. , który łączy ochronę zdrowia i środowiska bez zwiększania kosztów.

Eat S.M.A.R.T. to projekt rozwinięty przez Instytut Zdrowia Publicznego w Sztokholmie. Zaleca on mniejsze porcji mięsa, zminimalizowanie przyjęcia pustych kalorii i większy udział żywności ekologicznej, używanie właściwego rodzaju mięs i warzyw oraz efektywny transport. Dzięki temu miasto ma do 2020 roku ograniczyć emisję gazów cieplarnianych o 40% (w porównaniu z 2002 rokiem) i kupować wyłącznie żywność ekologiczną.

Odpowiedzialny za wdrażanie porgramu, Gunilla Andersson z  Wydziału Strategii Środowiskowych w Malmö podkreśla, że zakupy żywności prowadzone przez miasto Malmö już w tej chwili w 40% obejmują żywność bio.  Roczyny budżet przeznaczany na ten cel to ok. 8 milionów euro (napoje i żywność w instytucjach należących do miasta).

Tekst dokumentu opublikowanego przez władze Malmo przeczytać można tu: Policy for sustainable development and food The City of Malmö
Szwedzki rynek żywności ekologicznej

Zgodnie z obliczeniami szwedzkiego Urzędu Statystycznego (SCB) produkty ekologiczne to 4% całkowitej sprzedaży napojów bezalkoholowych i żywności w Szwecji w 2012 roku. To niemal tyle samo, co w 2011 roku. Mimo niewielkiego spadku wartości sprzedaży (około 4%) to ogółem aż 904 miliony euro w 2012 roku, przy konsumpcji 95,3 euro na mieszkańca.

Źródło: Organic Market Info / Natural Products Online,

http://www.biokurier.pl/aktualnosci/2321-szwecja-malmoe-je-ekologicznie

 

Dobre Wiadomości