Chcesz bojkotować pierogi ruskie? Niepotrzebnie…
W związku z inwazją Putina na Ukrainę, w geście solidarności z naszym wschodnim sąsiadem wielu polskich przedsiębiorców i restauratorów zaczęło usuwać ze swojej oferty pierogi ruskie. Niektórzy zmieniają też ich nazwę. Czy słusznie?
Pochodzenie
Wbrew ogólnym skojarzeniom popularne pierogi ruskie pochodzą z … Ukrainy! Ich nazwa wzięła się nie od Rosji, a od Rusi Czerwonej, historycznej krainy na południowo-zachodniej Ukrainie oraz w południowo-wschodniej Polsce.
Nie dziwi więc fakt, że na próżno szukać pierogów ruskich w Rosji, bo to tradycyjna potrawa kresowa, ugotowana po raz pierwszy na terenach Rusi Kijowskiej, czyli na Ukrainie.
Pierogi ruskie przyjęły taką nazwę po II wojnie światowej. Wcześniej były po prostu pierogami ukraińskimi albo polskimi. We lwowskich restauracjach nadal można zamawiać pierogi z serem i ziemniakami pod nazwą “polskie pierogi”. Kiedy tereny obecnej Ukrainy należały do Polski – pierogi z serem i ziemniakami były pierogami polskimi. Po utracie przez Polskę Lwowa pierogi ruskie zaczęły “gościć” w politycznych anegdotach z barów mlecznych. Młodszym czytelnikom wyjaśniamy, że poniższa anegdota nawiązuje do ówczesnej sytuacji politycznej.
– Kto zamawiał ruskie?
– Nikt, same przyszły…
Ciekawostką może być fakt, że nazwa „ruskie” przyjęła się najpóźniej we Wrocławiu. Tam, przez dłuższy czas zwano je lwowskim, a to za sprawą repatriantów – dla których te pierogi nie były „ruskie”, ale swojskie, domowe, lwowskie właśnie.
Odrobina historii
Tak w ogóle, to pierogi podobno przywędrowały z Dalekiego Wschodu, a w Polsce pojawiły się około XIII wieku. Do naszego kraju sprowadzono je przez Ruś Kijowską, właśnie. Najstarszy zapis przyrządzania pierogów znalazł się w pierwszej polskiej książce kucharskiej “Compendium ferculorum” z 1682. Możemy tam znaleźć przepis na pierogi z farszem z nerek, łoju oraz „zieloności”.
Kolejne przepisy to już pierogi na słodko (z marmoladą lub owocami) nie gotowane, a pieczone. Słodkie nadzienie zawijano w ciasto drożdżowe – a pierogi pieczono lub smażono na oleju, dlatego przypominały nieco dzisiejsze pączki.
Wydany kilka lat później zbiór przepisów z Wielkiego Księstwa Litewskiego zdradza upodobanie naszych sąsiadów, a także współobywateli, do pierogów z serem. Pierwszy przepisem tym razem są pierogi bez farszu, zrobione z twarogu – czyli znane nam leniwie, które anonimowy kuchmistrz zalecał wysmażać na maśle.
Teraźniejszość
Dzisiaj sezonowo podajemy pierogi z owocami, tradycyjnie z kapustą i grzybami, a na co dzień – ruskie. Na próżno jednak szukać pierogów ruskich w Rosji. Zatem, jeśli komuś przyjdzie do głowy bojkotować ‘ruskie’, wybij mu to z głowy. Wszak one niczemu nie są winne….
Źródło: Smaker.pl i DDTVN
Opracowanie: Agata Pałach