fbpx

Puste biurowce przekształcane są w pionowe farmy

Około 50% powierzchni biurowych pozostaje niewykorzystana w porównaniu do okresu przed pandemią, co skłania miasta do przekształcania tych miejsc w obszary uprawy żywności.

Stary budynek fabryki znowu tętni życiem, ale zamiast sterty papieru, jest teraz domem dla Area 2 Farms, producenta ziół i warzyw. Firma oferuje całoroczny program rolnictwa wspieranego przez społeczność (CSA), dostarczając lokalnie wyprodukowane produkty do obszaru metropolitalnego Waszyngtonu.

Współzałożyciele farmy, Potter i Tyler Baras, uruchomili swój projekt w Arlington, Wirginia, gdzie wskaźnik pustostanów biurowych osiągnął 23,7% w pierwszym kwartale 2023 roku.

Pomimo tego, że pandemia COVID-19 zmusiła pracowników do opuszczenia biur ponad trzy lata temu, wiele tych miejsc wciąż pozostaje pustych. Dane zebrane z 10 głównych miast pokazują, że wskaźnik wykorzystania biur przekroczył zaledwie 50% poziomu sprzed pandemii na koniec stycznia, a te liczby wydają się utrzymywać. Blisko 20% całkowitej powierzchni biurowej w USA jest pusta, a prognozy sugerują, że do 2030 roku, więcej niż 300 milionów stóp kwadratowych powierzchni biurowej może stać się zbędne. Pandemia pokazała, że ludzie mogą (a w niektórych przypadkach wolą) pracować zdalnie.

Dla właścicieli nieruchomości, wiele pustostanów w wieżowcach stanowi frustrujący widok, ale jest to również problem dla lokalnych restauracji i małych firm, które są zależne od dojeżdżających pracowników. Wiele rządów miejskich stara się teraz ponownie zapełnić te przestrzenie. W Nowym Jorku, urzędnicy przekształcają puste biura na apartamenty w różnych dzielnicach Midtown. Podobne działania rozważane są w innych regionach, takich jak Waszyngton, Los Angeles, Milwaukee, Chicago i Filadelfia. Mimo że adaptacja istniejących budynków jest tańsza niż odbudowa, przekształcanie biur na przestrzenie mieszkalne może wiązać się z kosztami, ponieważ większość powierzchni biurowych ma inny układ niż budynki mieszkalne. Jednak dla tych pustych przestrzeni istnieje alternatywa — mogą stać się farmami.

W Calgary, w Albercie, AgriPlay Ventures przekształciło część niewykorzystanej powierzchni biurowej w Calgary Tower Center na jedno z największych w Kanadzie miejskich gospodarstw wewnątrz budynków na początku tego roku.

Prezes AgriPlay, Dan Houston, z dwudziestoletnim doświadczeniem w branży, od dawna uważał, że pionowe rolnictwo i biura są naturalnym mariażem. „Nie rozumiałem, dlaczego (farmy) nie były już umieszczane w biurowcach. Powinny tam być, ponieważ rynek biurowy jest w tak kiepskim stanie i ciągle się pogarsza” – mówi Houston.

W dodatku, Alberta ma najwyższy wskaźnik niepewności żywnościowej wśród kanadyjskich prowincji; około jedna na pięć rodzin w Albercie ma problem z dostępem do żywności. Farma w Calgary Tower produkuje pomidory, truskawki, ogórki, warzywa liściaste i wiele innych produktów dla lokalnej społeczności, a niektóre uprawy oferują do 30 zbiorów rocznie. Chociaż obecnie tylko jedno piętro z około 262 500 stóp kwadratowych budynku jest wykorzystywane do produkcji żywności, AgriPlay chce rozszerzyć działalność na kolejne dwa piętra w nadchodzących miesiącach i latach. Obecnie AgriPlay Farms negocjuje oferty na więcej niż milion stóp kwadratowych powierzchni biurowej w Calgary.

Nie tylko ekonomiczne i społeczne korzyści są istotne, ale także te ekologiczne. Przekształcenie niewykorzystanej powierzchni biurowej na miejsca uprawy przyczynia się do zwiększenia zrównoważonej produkcji żywności, co jest niezbędne w kontekście klimatu.

W miarę jak przestrzenie biurowe stają się coraz mniej używane, a technologia uprawy staje się coraz bardziej dostępna, rozwój rolnictwa miejskiego w niezwykłych miejscach może okazać się coraz bardziej atrakcyjny. W każdym razie jest to obiecujący trend, który pokazuje, że nawet w obliczu globalnych wyzwań, takich jak pandemia COVID-19, możliwe jest znalezienie kreatywnych rozwiązań, które mogą przynieść korzyści zarówno ludziom, jak i planecie.

W końcu, jak mówi Houston, „Nasza przestrzeń biurowa może być pusta, ale nasze talerze nie muszą”.

Źródło: smithsonianmag.com

Dodaj komentarz