Sekret dziadka na obfite plony pomidorów
Pomidor to jedno z najważniejszych warzyw w naszym codziennym jadłospisie. Dorodne czerwone lub złociste owoce z krzaczków pomidorowych chętnie spożywamy na świeżo lub w różnorakich przetworach. I oczywiście te z własnego ogrodu smakują najlepiej, choć kto próbował ich uprawy wie, że nie są roślinami najłatwiejszymi w pielęgnacji. Przodkowie naszych pomidorów uprawnych wywodzą się z Ameryki Południowej, z Peru, i być może dlatego trudno tym warzywom przystosować się do naszego klimatu. Całkowicie nieodporne na mróz i chłody, źle reagują także na zbyt częste opady, a wilgoć na liściach często prowadzi do rozwoju chorób grzybowych. Aby zwiększyć szanse na dobre zbiory pomidorów gruntowych warto wziąć pod uwagę sekretny przepis dziadka ogrodnika.
Przepis jest bardzo prosty:
Trzylitrowy słój wypełnij 2,6 – 2,7 litra niechlorowanej wody
Dodaj 100g rozpuszczonych w ciepłej wodzie drożdży
Dodaj 0,5 szklanki cukru
Przykryj słój gazą i trzymaj w cieple, potrząsając od czasu do czasu.
Roztwór będzie gotowy do użycia po zakończeniu fermentacji.
Jedną szklankę roztworu rozcieńcza się w 10 litrach wody i podlewa krzaki przeznaczając nie więcej niż 1 litr na każdy.
W sezonie powinno się wykonać trzy takie zabiegi.
Efekty są wspaniałe! Dzięki temu pomidory lepie owocują, nie pojawiają się na nich żadne plamy. Rośliny znacznie lepiej tolerują zarówno upał jak i złą pogodę.
Źródło: smakdnia.pl