Więcej zieleni w mieście – balkon Walk-on

Balkon-walk-on-03

Są takie pomysły, które powstają z potrzeby chwili. Taki jest właśnie balkon Walk-on. Kolejny upalny dzień lata spędzony w biurze i marzenie “gdyby tylko można było wyjść na spacer”, stał się inspiracją do stworzenia projektu zawieszonej w powietrzu ścieżki. Teraz zrobiło się o nim głośno na całym świecie. Na temat konceptu Zalewski Architecture Group piszą m.in. Bored Panda i Huffingtonpost.

Balkon Walk-on jest również jednym z pomysłów na zmianę smutnego podwórka – studni, na które architekci z Zalewski Architecture Group (www.zalewskiag.com) patrzą codziennie z okien na 3. piętrze. Twórcy chcieli dodać mu nieco magii.

– Ścieżka stała się nośną metaforą – ścieżka jest kręta, wije się, nie prowadzi wprost do celu, zaskakuje, odpręża, daje kontakt z przyrodą. Pozwala na relaksujący spacer “z biura do biura”. Tęsknota za odrobiną zieleni sprawiła, że ścieżkę postanowiliśmy potraktować jak dużą doniczkę. Wypełniliśmy ją zwykłą trawą, która może rosnąć, jak chce – w końcu to ścieżka. Ciemne podwórko – studnia, które było zalążkiem problemu – stało się także inspiracją dla rozwiązań. Sposób montażu narzucał się sam. Podpory, ściany kamienic, mieliśmy ze wszystkich stron, wystarczyło tylko ich dosięgnąć – tłumaczą architekci z Zalewski Architecture Group.
Aby ograniczyć zaciemnienie okien sąsiadów, architekci sięgnęli do samej idei ścieżki, która oprócz tego, że kręta, jest przede wszystkim wąska. Jest więc 80 cm paskiem zieleni zawieszonym w powietrzu. Od spodu wydaje się jeszcze węższa dzięki “podniebieniu” z polerowanej blachy. Blacha ta, dzięki wygięciu jej w łuk, odbija obraz otoczenia, rozmywając jej krawędzie.

z17370063QProjekt-Balkon-Walk-on-w-Gliwicach

Źródło: onet.pl, bryla.pl

Dodaj komentarz