Opłata za marnowanie żywności


1

– Przekazywanie żywności jest bezpłatne, podobnie jak jej otrzymywanie przez osoby potrzebujące. To, czego dotyczą opłaty w ustawie dotyczącej przeciwdziałania marnowaniu żywności, to opłata za utylizację żywności – podkreśliła w Polskim Radiu 24 Maria Kowalewska z Federacji Banków Żywności. Dodała, że oznacza to, że firma lub przedsiębiorca, który kieruje żywność do zutylizowania, będzie musiał wnieść dodatkową opłatę.

Maria Kowalewska podkreśliła, że dodatkowa opłata dla przedsiębiorców ma być zachętą do tego, by nie marnować żywności. – Ta opłata jest również po to, by wspierać organizacje społeczne by mogły budować infrastrukturę i by była możliwość odbioru takiej żywności – zauważyła.

Maria Kowalewska zaznaczyła także, że widzi w Polsce zmiany mentalne wśród zarządów sieci handlowych. – Działania, które banki żywności podejmują już niemal od 10 lat dają pewne skutki. Dość często rozmawiamy dziś o tym problemie, mamy też już konkretne dane i szacunki – wyliczała Maria Kowalewska.

Podkreśliła również, że sieci, które zdecydowały się na współpracę z bankami żywności, widzą korzyści we wzajemnej współpracy. – Jest też szereg producentów żywności, którzy przekazują żywność bankom – dodała. Maria Kowalewska zaznaczyła też, że „sami konsumenci zauważają problem marnowania jedzenia, bo temat ten przewija się w społeczeństwie”.

Więcej na: polskieradio.pl